pondělí 27. června 2022

JAK JSEM ODJELA NA TOMA ODELLA 26/06/2022

Zdravím. Po třech letech nyní napíšu článek z koncertu. Snaha o jakousi reportáž na volné noze bez bakalářského titulu z žurny, kam mě nevzali, a pořádně si to vychutnám, ok?

 Přes 960 dní jsem kvůli C-19 žádný koncert nenavštívila, takže jsem ani neměla šanci nějaký článek v téhle formě napsat. 

Za prvé skoro 1 000 dnů bez živé hudby je vskutku nelegální, ale odstartovat tuhle neplánovanou a naprosto nechtěnou pauzu Tomem Odellem, byl ten nejlepší nápad. 



Než začnu pořádně psát, ráda bych zmínila, že mám speciální slabost pro muže, co hrají na klavír. Je to taková moje speciální disfunkce, protože klavír je neskutečná nádhera, že by možná i kdejaký česky rap zněl příhodně, kdyby měl klavírní verzi. Vážně, hrát na klavír, to je za mě odzbrojující vlastnost. 

Tom Odell je klavírista, jeho shows jsou na tom založené, takže když jsem čekala na fototerapii ve fakultní nemocnici v Hradci Králové a pohrávala si s myšlenkou, že bych tohle asi ráda viděla a zažila... Tak jsem váhat přestala a lístek si pořídila, aniž bych měla ponětí, jestli můj zdravotní stav bude uzpůsoben k tomu se toho koncertu účastnit. Já vím, že jsem tady zatím nevyprávěla o tom, co se dělo s mým zdravím, ale to se aktuálně nehodí, na to dojde časem. Řekla bych, že velice brzy. 


Každopádně lístek jsem si koupila, na koncert jsem mohla a klavírní show jsem si užila tak krásně přítomně, že mi to připadalo až nereálný a poněkud sentimentální.


Na koncert jsem jela sama - ne, jezdit na koncerty sám není smutný, dokonce ani nebezpečný. Já jsem na to zvyklá, je to pohodlný a ten koncert se dá skvěle prožít bez zbytečných komentářů. Jedinou nevýhodu to má, když si potřebujete odskočit a potřebujete držet místo, ale zrovna včera tam byli tak skvělí lidé, že mi  místo podrželi. 

Jela jsem vlakem, který byl po dvaceti minutách jízdy zrušen. To už je jinej level, žádné ohrané fráze, že vlak bude o patnáct tisíc minut na druhou opožděn, protože je opožděn vlak, co čekal na ten další až přestane být opožděn, nebo že je závada na trati, či se ztratila lopatička. Prostě vlak jede a jede a najednou se zruší. Mě to nepřekvapuje. 

Když jsem seděla v dalším vlaku, do kterého se musely nacpat vlaky dva, říkala jsem si, jestli se to neděje převážně pro to, abych měla o čem psát na blog. Nikam jsem v ten den nespěchala, takže mě to neomezilo. 

Vstup byl od 18:30, já čekala od 17:00 a měla jsem i tak krásný místo. Nikdo se nikam necpal, byl tam opravdu poklidný dav, až na jednoho cizince, co se vecpal dopředu za kamarádem, co nakonec vůbec neexistoval, ale nakonec nápor spravedlnosti publika Toma Odella vzdal a radši odešel dozadu. 

Jo, já jsem dokonce ani po otevření sálu neběžela, ale prostě šla. 
Nevím, jestli se něco změnilo za ten neskutečně dlouhej počet dnů, kdy jsem nebyla na koncertě, ale tady to fakt bylo krásně klidný, že stačilo čekat necelý dvě hodiny a mít třetí řadu. Nebo jestli já z toho vyrostla a prostě se mi nechtělo zbytečně vyšilovat. Nevím. 

Každopádně můj cíl byl jediný - poslechnout si živě Toma Odella, jak hraje na klavír. A tento cíl byl splněn. 

Tom Odell je zpěvák (to jako tak bejvá, když má koncert), ale sám sebe považuje i za klavíristu, takže jsem si stoupla směrem tak, abych na ten klavír viděla, protože jsem moc dobře věděla, o co mi jde. 
Jeho music genre je pop, ale tak já mám pocit, že za pop se dneska považuje kde co. 
Tom si tak nějak zakládá na smutných zamilovaných písničkách a mně je naprosto jasný, že love songy s klavírem nebo kytarou skládá dneska kde kdo, což je škoda, protože si myslím, že to pak kazí celkový dojem z toho, když ty love songy  někdo fakt umí tvořit. 


Večer zahájila předskokanka co si přezdívá OSKA. Hlas měla krásnej, byla milá a vtipná, ale jestli teda píšu něco jako reportáž, tak musím podotknout, že mně jako předskokanka k Tomu Odellovi moc neseděla. Možná bych byla jiného názoru, kdybych ty písničky znala, ale prostě její hlavní hudební nástroj byla kytara, a to mi prostě před vystoupením klavíristy nesedí.
Jako ano, já vím, že sama nehraju ani na triangl, ale z pohledu posluchače to vnímám tímhle způsobem. 

Tom Odell by se dal zařadit mezi menší umělce, co do počtu kapacity Fora Karlín, která činí něco přes 3 500 osob, ale jako hudební umělec je úplnej velikán. 
Show odstartoval písničkou Numb z alba monsters. Sedl si ke klavíru, od kterého, jak jsem správně předpokládala, odešel zřídkakdy, a ze začátku to hrál tak, že to vypadalo, že ho to nebaví - prostě hrál potichu a nevýrazně, pro efekt gradace, která následovala o pár vteřin později. Řekla bych, že ten příchod neboli intro, byl takhle nastavenej samozřejmě schválně, protože nemůžete při sledování koncertu Toma Odella jen na jedinou vteřinu uvažovat o tom, že by ho to nebavilo. Jednoduše začal hrozně potichu a nevýrazně a ta písnička pak gradovala a gradovala, že z toho příchodu udělal velkolepé intro a publikum bylo jeho. 

Koncert trval přes hodinu a půl a to je za mě úplně ideální čas. Asi po hodině tam byla krátká pauza, která byla nutná, protože se domnívám, že by Tom Odell u toho klavíru jinak klidně zanechal svou duši. Chvíli na tom klavíru i ležel, pak se na něj postavil, ale za celou tu dobu se nestalo nic, co by kazilo celkový dojem z vystoupení. Ba naopak, všechno to zveličování a nečekané závěry a zvraty a pomalé začátky a stavění se na klavír a síly úderu do kláves tomu dodávaly takový to nenucený extra přehánění, který se tam hodilo a ani na chvilku se to nezdálo nepatřičný. 

Občas se i obtížně hledají slova, protože ten zážitek se nedá přenést. Ten zážitek z živé hudby se dá přítomně prožít, ale nelze ho nikam odložit, nebo předat někomu, kdo tam nebyl, byť bych si přála, abych to dokázala. 

Mně osobně tam chyběla písnička monster v.1, ale jinak zahrál všechny, které mám ráda, včetně písničky Heal nebo Grow Old With Me. Líbilo se mi, nejen to, že to opravdu bylo převážně o klavíru, ale i to, že v pauzách mezi jednotlivými písničkami tam občas začal nějakou klavírní skladbu, která s tou, co měla následovat nijak nesouvisela. To bylo krásné, každý úder do klávesy se počítal. A u Toma Odella to platí stonásobně. 
U písní Hold Me a Concrete výjimečně u klavíru neseděl, ale za doprovodu kapely a díky tomu vynikl jeho neskutečně silný a čistý hlas.


Samozřejmě, že koncert byl zakončen písničkou Another Love, ale ten nejznámější song neznamená, že je nejlepší (ale to už je na každém člověku, která písnička je ta „jeho nej.“) U Another Love bylo, jak se dá předpokládat, nejvíce pozornosti z publika. Dokonce se nafukovaly balónky ve tvaru srdce, což byl projekt fanoušků a fakt se povedl. 

Za mě byl koncert Toma Odella skvělá ukázka toho, jak by měl koncert vypadat. Živá hudba, všechno skvěle nazvučený, střídaly se písničky klidnější a živější, když byla písnička hodně klidná, dav nehnul ani brvou. Dokonce se z davu ozvalo „pššššt“, když někdo začal mluvit. Až tak moc se to respektovalo, což mi přijde skvělý.
 Ještě jednou musím zmínit ten klid před Forem, kde nikdo o nice nesoutěžil. Já měla nádherný místo.. a bylo mi nádherně. 
Byla jsem tak jako opilá životem, když jsem se vrátila domů. A doteď mám z toho skvělou náladu. 

Takže klavírní show byla opravdovou show a byla nad moje očekávání. 

V jednoduchosti je krása. 


Pokud budete mít příležitost, rozhodně bych s návštěvou koncertu neváhala, protože to stojí vždycky za to, když si najdete umělce, který vás opravdu baví. 


Děkuji za Váš čas.
Brzy na.. přečtenou? 


Sára. 





 

středa 1. června 2022

POVÍDKY Z JEDNOHO GYMNÁZIA

Poslední článek jsem napsala v prosinci 2020. To znamená, že rok a půl jsem nevydala ani řádek. Pouze nevydala, napsala jsem nespočet věcí, prací, slohů (maturitní naštěstí jen dva) a básniček, ale tenhle blog ležel ladem. Třeba už je pozdě se vrátit, ale třeba je taky právě teď nejvyšší čas. 
Popravdě se cítím, jako kdybych se odstěhovala z místa, kde jsem to měla ráda, kde jsem si vytvářela svůj osobní bezpečný prostor a teď se na to místo po delší době vrátila a všechno bylo úplně jinak. 

Důvod, proč jsem nevydávala asi nemám tak jednoznačný. Dost se toho ve mně pralo a všechny věci, co jsem napsala mi připadaly příliš zcestný na to, abych je publikovala. Pak jsem taky měla pocit, že už blogy nikdo nečte, a že moje základna lidí není tak velká na to, abych dál pokračovala. Navíc jsem měla na paměti, že sem se můžu vrátit kdykoliv budu chtít, tak proč se tím zaobírat, když jsem to tak v tu chvíli prostě necítila. Vlastně mi dochází, že argument, že blogy nikdo nečte, je nesmysl, protože je to jako kdyby spisovatelé přestali psát knihy a argumentovali to tím, že už dneska nikdo knihy nečte. Já jo třeba. A furt. 




Začnu už ale konečně psát o tom, o čem to tady dneska je. 

Tak to ono gymnázium. Stojí někde mezi Pardubucemi, Hradcem, taky kousek od Jelení a o něco větší kus z mýho rodnýho města. Nestojí na kopci jako hrad, ale je to velmi dobře situovaná pevnost přes pole, jen pár kroků od Lidlu a Penny, což přijde velmi vhod, když nemáte oběd. Když ho máte, máte se dobře. A úplně nejlíp se máte, pokud je zrovna srbské rizoto s červenou řepou. A ještě o něco lépe se máte, když vám nespadne v jídelně tác. Na to úzko, jak všichni pak tleskají, se prostě nedá zapomenout.
Kolem pevnosti teče Ředička, takže příroda je zde jako na dlani. Kdo
 se rozhodne tady studovat, ať už osm let, nebo čtyři roky, já vás varovala. Vstupujete na vlastní nebezpečí, jde to s vámi od desíti k pěti, nahoru a dolů, od jedniček k pětkám, od trestního referátu k úniku ze zkoušecí hodiny, až po pořádnou dávku nostalgie, která vás udeří hned ve chvíli, kdy tenhle gympl dostudujete. Když potkáte ty správný lidi, není čeho litovat.

Ačkoli si toto může přečíst kdokoli, a to by bylo, kdyby se to dostalo třeba k vedení školy, což se klidně může stát, neboť můj blog je zcela veřejný prostor plný mých osobních zkušeností.
Má osobní zkušenost s tímto gymnáziem je taková, že to byla prdel. Jako znova bych si to asi nedala, ale vy asi víte jak to myslim. Doufám. 
Protože pro mě to bylo o tom, abych se tam cejtila dobře, což se povedlo na plné čáře, a to mi věřte, se mnou to není jen tak.

Jak se říká, sto lidí, sto chutí. Někdo je rád, že jde pryč, někoho to nezajímá a někdo sentimentálně na svůj blog popisuje, jak je rád, že ho přijali sem a ne někam jinam. Možná totiž těm, co jdou pryč a jsou za to rádi, tak úplně nedochází, že lepší už to nebude. Však to byla střední. Na střední ti ještě úkol ze statistiky může udělat Anička a nikdo to nepozná... Ale co přijde pak?!

Spousta lidí mi výběr tohohle gymplu vymlouvala kvůli dojíždění. Každý den 45 minut tam a 45 minut zpátky. Ať si to několikrát rozmyslím. Cesty do školy a domů ze školy byly však nakonec moje oblíbená součást studia. Nikdy mi to nevadilo, nikdy jsem to nevnímala jako studijní handicap, prostě jsem ráno četla, nebo spala, a škoda mluvit o tom, kolikrát mě ranní spoj potahal, když jsem nic neuměla. Jednou jsem se tam fakt naučila literaturu na jedničku. 

Na gympl jsem nastoupila, protože jsem byla vždycky tak nějak humanitně zaměřená a moc se mi nezamlouvala představa, že už bych se rovnou od patnácti na něco specializovala. Líbila se mi představa, že to ještě nebudu muset další čtyři roky řešit. Takže jsem si podala přihlášku na dva gymply, pak mě ani na jeden nevzali, pak mě zas přijali pro změnu rovnou na oba. Pevnost Gyholi mi zavolala o půl hoďky dřív, než ten druhej gympl, takže bylo jasno. A mně se fakt ulevilo, já na tenhle tak nějak intuitivně chtěla víc.
Když mi táta zařídil UŽ PŘED ČTYŘMI LETY prohlídku školy, protože na Den otevřených dveří jsem prostě zapomněla.. Tak jsem tam vstoupila a říkám si, že se to jako dá, že sem teda jedna přihláška poletí. 

A letěla. A já teď letim z Gyholi ven celá odmaturovaná a nepochopila jsem, jak se to mohlo udát tak neskutečně rychle. 
Nastoupila jsem tam i s rizikem všech těch přírodních věd, matematik, fyzik a vědeckých směrů a toho, čeho se humanista často obává. A přežila jsem to ve zdraví.. I v nemoci. (O tom ale zas někdy jindy).

Tak jsem se v roce 2018 stala studentkou 1.A.


Matiky jsem se přestala obávat ve chvíli, kdy jsem poprvé uviděla našeho matikáře. V mikině třikrát větší než on, s náušnicí v uchu jsem tak jako seděla v lavici a říkala jsem si, jestli je to vtip, nebo co se zrovna teď děje. Protože když jde někdo na gympl, je převážně humanitně zaměřen a má obavy z matiky, nějak podvědomě se mu uleví, když nevidí starého páprdu v tvídovém saku s přísně vyhlížejícím pohledem v tváři, ale týpka v all black outfitu, co s vysokou pravděpodobností jezdí do školy na skejtu. A když se pak pan Jan představil, s tím, že taky píše blog, tak už nebylo o čem. Matika dobrá, a když máte u sebe Aničku nebo Štěpu, tak výjimečně i chvalitebná.


V prváku jsem mívala často úzkosti, a potíže se sebevědomím. Byla jsem (to mi bylo řečeno před měsícem) oproti dnešním dnům hodně zatichlá a já bych klidně řekla, že i takzvaně „nemastná neslaná.“ Moc jsem se projevit neuměla a neměla jsem moc tušení, jak na to. 
Díky tomu, že prvák jsem byla taková, jaká jsem byla, teď alespoň vím, že se to dá změnit a docela dost znatelně.
Postupem času jsem si na nové prostředí zvykala, i když to bylo těžší, než se mohlo zdát. Začalo mě zajímat spoustu nových věcí, postupně jsem se dostávala do komfortní zóny s více lidmi, no a když potkáte Andy Joštovou, tak už se pak z tý komfortní zóny ocitnete třeba na Duhovým jezeře. 

Speciální odstavec pro Andy Joštovou
Kdyby byl Gyholi (můj) seriál, tak Joštovka má hlavní roli. Protože já si nedovedu představit, jak by tyhle čtyři roky vypadaly, kdybych ji zcela impulzivně a spontánně nenapsala léto před prvákem AHOJ SEDNEME SI SPOLU JÁ TAM NIKOHO NEZNÁM.
A Andy pak přišla 3. září na první školní den, sedla si vedle mě... A měla s celou mou vyděšenou osobností svatou trpělivost a má jí dodnes, jen nás obě děsí zcela něco jiného než dřív. 
Takhle to odstartovalo a takhle to pokračuje. Andy, moje ezomáma, fashion guru a člověk, o kterým víte, že ho neztratíte ani po střední škole. Jako takhle, na Peckách se Andy ztratí téměř vždy, tam jí ztrácím furt, tam jí někdy ani už nenajdu. Ale v životě? Ne tam ne, tam je to cajk, toho se nebojim. To prostě ženská intuice ví a o ženské intuici se dále nediskutuje.

A CO DALŠÍHO SE DĚLO V PRVÁKU?


VÝLET NA RYBNÍK ČEŠÍK

Maturitní ples v roce 2019..



Který se z neznámých důvodů pravděpodobně mírně vymkl kontrole..




Ale nakonec jsme to pořídili...

Jako studentka 2.A, jsem začala doopravdicky randit. Tenkrát to byla fakt velká, obrovská věc, která mě celkem pohltila. Asi to tady nemusím moc rozebírat, jen by bylo asi fajn, kdybych zmínila, že na to nakonec vzpomínám v dobrém, protože po takové době si myslím, že to ani jinak nejde. 
Jenže ve druháku se rozjela distanční výuka. Ve druháku se vlastně zastavil svět. A to prostě v sedmnácti úplně nechcete. Ze začátku to byla vlastně paráda. Školy měly být zavřené jen na 14 dnů, zdálo se to jako skvělý, neplánovaný prázdniny. Nic moc jsme se nemuseli dělat, nikdo toho po nás příliš nechtěl. Já chodila denně do lesa, psala si do deníčku, že odpočívám a místo matiky zdrhám do lesa a pak si dobrovolně nechávám dávat pětku. A to byl druhák...


Stihly se slavnosti Gyholi 2019. Ono je na Gyholí pořád co slavit..

Já na rande v prostorách gymnázia. Nádhera vskutku.

11.1. 2020.. A zase se plesovalo.. ft, Anička Václavková, Alča Poláková, Verča Králová, a hlídá mě jako vždycky Štěpánka Hojková <3 



Pořád mám z něho však daleko víc, než ze třeťáku, kdy ta distančka byla vlastně až na pár mylných pokusů vrátit nás zpátky do lavic, téměř nepřetržitá. Osm hodin u počítače, všechno online, žádný plány, a když byly, častokrát se i člověk cítil provinile, že je vůbec podniká a přetavuje do reality. 
Já si ve třeťáku vzpomínám jen na to, jak jsem psala seminárku a pak musela chodit na rehabilitace se zádama. Ale seminárka stála za to, díky ní ani po střední škole neztrácím status studenta. 

Ale ačkoli byl třeťák tak trochu v mlze a přišli jsme o každodenní všednosti a obyčejnosti života na střední, vzít zpátky to nejde, a teď aspoň máme co teď dohánět, že jo. Jo ale.. Slavilo se i tak. Jako vždycky přece!


Pecky Roveň 2020...

Já přece psala, že na Gyholi se pořád něco slaví..


Slečny, které odmaturovaly z biologie..

Poctivě jsem studovala.. 






Hůř než o třetím ročníku, se mi ale bude psát o tom maturitním.
Měla jsem totiž vizi, že jako maturantka budu mít striktní harmonogram, budu se velmi poctivě připravovat na maturitu, a poslední rok střední si užiju, jak nejlíp to jen dovedu. 
Bohužel mě však zmohla nemoc. Autoimunitní onemocnění. Nezdravá kůže a selhání imunity. Svět se mi zastavil znovu a s ním i celá prezenční výuka. Ze dne na den jsem musela přestoupit na domácí výuku. Na individuální výukový plán. O tom, že to byla jedna z těch životních zkoušek, co se pak s maturitou nedala ani trochu srovnávat, bych se ráda věnovala v článku zvlášť.
Tady jde teď o ten gympl.

Představy maturitního ročníku užitého od A do Z selhaly a mě nezbývalo než se s tím smířit a na první místo postavit své zdraví v takové míře, v jaké si to těžko jen tak nějaký náctiletý dovede představit. Konec světa to nebyl, ale že bych to bylo skvělý, to teda opravdu říct nemůžu. 

Nicméně, jedeme dál.
Individuální plán výuky mi trval od září do února. Šest měsíců jsem nechodila do školy a všechno doháněla doma tak, jak mi to jen můj zdravotní stav umožňoval. Což spíš nešlo, než šlo. 

A co se stalo, když jsem se vrátila? Všechno bylo po návratu při starým, lidi, učitelé a atmosféra. Nic se pro mě po návratu nezměnilo. Ba naopak. Vztahy se utužovaly, bylo znát, komu nejste jedno a koho zas třeba absolutně nezajímáte. Já se podle toho pak dokázala zařídit a jelo se dál. Sice jsem přišla o stužkovák, akademii a všechny ty maturitní srandy, což je škoda, ale na druhou stranu jako introvertovi mi to zas tak moc neuškodilo. 

V únoru jsem měla hotovo cca 25 % toho, co jsem měla hotové mít k tomu, abych byla propuštěna ke květnovým maturitám. Měla jsem toho splněno opravdu hodně málo, nastupovala jsem do hodně rychle rozjetého vlaku a většina sborovny počítala s tím, že budu maturovat až v září. Tenhle plán nešel v souladu s mým plánem léčby. Ačkoli se odsun maturity zdál zprvu jako dobrý nápad, já jsem s tím pak nějak přestala souznít a chtěla to dotáhnout do konce. 

Nasadila jsem životní tempo, každej den dělala všechno, co jsem mohla. Kolikrát jsem byla vyčerpaná k padnutí, jedla studijní párky s kečupem (prostě je hodíš do mikrovlnky, protože nemáš čas a nechce se ti nic dělat). A ještě v den klasifikační porady, 26.4. 2022 jsem dodělala poslední zkoušení a ty obě pololetí jsem sakra dodělala za poloviční čas. Ono totiž pololetí v maturitním ročníku trvá únor. březen, duben a já třetí únorový týden teprve nastupovala po hospitalizaci v nemocnici zpátky na prezenční výuku a neměla jsem dodělaný ani to první pololetí. A abyste mohli maturovat, tak musíte mít obojí hotový, jinak vám maturitu jistí až to podzimní listí. 

Tak jsem dělala dvě pololetí najednou, nehleděla na nic. Na to, že jsem to asi měla těžký, nebo že jsem dělala něco, co se zdálo někomu zdánlivě nemožné.
Protože to nemožné nebylo a já vám to tady teď říkám.

Není to jen mou tvrdohlavostí, umanutostí, skrytým smyslem pro strategickou a systematickou práci a nastavenou léčbou. Ale i celou sborovnou. A víte co, já už to tady můžu napsat veřejně. Mně už o nic nejde, do zelí nikomu nelezu, protože mám střední hotovou, ale píšu článek o gymplu a tohle tady zmínit chci a  musím.
Každý jeden učitel na každý předmět, co jsem měla, mě podržel tak moc, až mě to častokrát dohánělo k slzám. Všichni mi chtěli pomoct, se všema se dalo domluvit, všechny to doopravdy zajímalo a všichni jednali s takovou dávkou respektu i úcty a porozumění. Snažili se porozumět, i když za skutečnou oponu celého problému třeba ani neviděli. Proto o tom gymplu teď píšu s takovou dávkou sentimentality. Protože mi přirostl k srdci ještě o kousek víc. Jakoby to byl najednou tým. Áčkovej, fotbalovej třeba.. ;)
 Chápu, že kdo si to nezažil, nedokáže si to představit. Ale každýho přeci hřeje u srdce, když mu někdo nezištně a rád pomůže, a opravdu mu odlehčí už tak dost náročnou situaci. A to nemluvím jen o sborovně, ona to pak ve výsledku fakt byla téměř celá 4.A. 

Do posledního dne jsem známky chytala, kde jsem jen mohla, jak to jen šlo. Ve škole i po škole. A nechtěla jsem se zastavit. 

K ústním v květnu mě pustili.
A ústní v květnu mě pustilo taky.



Odmaturovala jsem na Gyholi.

Vzpomněla si, že Moliére umřel na jevišti při hře Zdravý a nemocný, protože to chtěl dohrát i když mu bylo zle. Taky jsem byla chvílema trochu Moliére, když jsem doháněla ty pololetí. Jakoby, bylo mi občas divně a stejně jsem to pak dotáhla do konce. 
Jo a tohle jsem poslouchala dvacet minut před ústním z biologie.

Asi šestkrát jsem si pustila do sluchátek Porcelánový prasata od Kabátů na záchodech u jídelny a nekecám, mě to tak nakoplo, že jsem si připadala i v podpatkách co měly 8,5 centimetru jako někdo, kdo to tam jde fakt rozbít. Šla jsem tou chodbou do zkušební místnosti s jedinou myšlenkou, že to dám a že si ideálně vytáhnu biologii člověka. Otázky od 22 do 29 splňovaly moje požadavky. Vytáhla jsem si 25. Buď funguje zákon přitažlivosti, nebo jsem měla z prdele kliku. Nebo obojí. 
Pak už jsem na poslední zkoušku neměla žádné obavy, protože jsem tušila, že bych skoro ke všemu něco řekla, a když jsem si pak vytáhla dobrou otázku, ulevilo se mi ještě víc a už to byla jen příjemná konverzace. 

Byla jsem večer před maturou k uzoufání nervní a nebylo mi dobře. Ráno se vleklo a nebylo mi do zpěvu, to až pak na těch záchodech u jídelny... 
Ale pak se to taky ten den změnilo, když mi došlo, že jsem si ten den vybojovala tak moc, že jsem si pak začala užívat jen to, že tam jsem.

Všechna maturitní soustředěníčka převážně s Majdou, Nikol a Aničkou se vyplatila.

Takhle jsem zakončila studium na gymnáziu.

Tohle je ono, tohle je závěr. 

V den, kdy to čtete už mám maturu z trávicí soustavy člověka černou na bílým. 

Tohle byly povídky z jednoho gymnázia. Příběh o tom, že za dvacet let tohle pro mě bude jen zlomek mého života, ale pro každého z nás  střední škola nějakou roli v životě hraje či hrála, ať už nevýraznou, nebo třeba zcela zásadní.

Za každý Pecky, schůzky u jídelny, zapomenutý svačiny a neodhlášený obědy, 650 zameškaných hodin v maturitním ročníku a volejbalovou průpravu budu vždycky vděčná, i když už dávno budu někde jinde a nejspíše stejně nebudu umět postavit volejbalovou síť a použít epiteton constans a ornans a faktoriály... 

A CO SE VLASTNĚ DĚLO JEŠTĚ?

ODZVONILO NÁM..

Tvořilo se umění..

Rozvíjel se náš tvůrčí potenciál...

Jonáš Velc si sednul

Já se furt a furt učila.. I na Duhovým jezeře

Jedlo se...?

Dala jsem Auf Wiedersehen němčině... 

Děkuju za přečtení tohohle sentimentálního návratu na blog. 
Stálo mi to za to.

HLAVNÍ ROLI V TOMHLE ČLÁNKU MÁ:

Andy Joštová
ezomáma

Štěpánka Hojková
v slepých uličkách, moje spolusedící a kámoš do deště

Verča Králová, bez které bych na tenhle gympl ani nikdy nezačala chodit. Byl to parťák už od úplnýho začátku. A ještě dost dávno předtím.  

Aďa Pešavová, která mi například napsala důležitý úkol, když jsem měla velikánskou kocovinu.. 

Jonášek Velc, co si snad ke čtení tohohle článku možná i sednul a potahal mě převážně v tom  nejhorším po návratu z IVP

Max, protože se mnou hlídal děcka na slavnostech Gyholi a nedorazil kvůli tomu na třídní fotografování a já taktéž ne, takže tenhle článek je o jednu z hezkých fotek ochuzen :D

Anička (glans) Václavková, protože je statisticky dokázáno, že díky ti za vše, milá Anno ;) 

Majda Holušová, za to, že jsme si obě vytáhly právo, co jsme se učily spolu 48 hodin před zkouškou..

Nikol Vrátilová, protože viděla jak na mě řve páv

Bára Šafářová, protože jí moje němčina neutrhla uši

Kiki Myslínová, protože jsme si o sobě myslely, že jsme hrozný a teď spolu vajbíme a to se prostě vyplatilo.. to je jedna z těch povídek z gymnázia, o které se mluví pouze diskrétně.. 

Evka Suchanová, co mi půjčila dres na poslední zvonění a vždycky mi mávala, když jsem byla totálně mimo realitu

Theodorovi, protože bez tohohle gymplu by to nebyl můj kamarád do deště a do bludiště ;) 

Mgr. Janu Češíkovi, že nenosí tvídový sako a neprudil zas tak moc- Pan Jan nebo feminadulcemalum aka zednajedna 


Tak končí příběh o pevnosti Gyholi..
Nakonec ten konec zas tak hodně nebolí
Možná, že mi bude občas smutno
Naštěstí maturovat znovu
už... není nutno

CO TO JE ZA LYRIKU A DOST UŽ. AHOJ!


U svaťáku mi do pozadí hrál tento playlist, dejte si to, je to hrozně random →  odkaz tady

PS.: Kdyby si to přečetl někdo z vedení, musím vracet svoje výzo? 





Tak Gyholi zdar!