sobota 23. prosince 2017

PŘEJ SI



Přála jsem si umět lítat jako pták, abych viděla na zahradu k sousedům. Nemám nejmenší tušení proč..
Když mi nešel domácí úkol, chtěla jsem být neviditelná a jít domů ke svým spolužákům, abych zjistila, jestli jim to taky nejde. Ne, nedělám si legraci.
Vždycky jsem toužila po tom, aby učitelé říkali: ,,Koukejte, musíte to umět jako Sára!"
Povedlo se mi to jednou, když jsme ve čtvrté třídě kreslili dřevo a já to hezky (na tu dobu hezky) vystínovala. Paní učitelka mě vzala za příklad. ,,Nějak takhle by to mělo vypadat, podívejte!" řekla tenkrát.
Jenže, když na to zpětně vzpomínám, myslím si, že mi to nepřineslo vlastně vůbec nic. A navíc se ve svém životě nechystám živit kreslením dřeva.
Ale když mě někdo pochválí či kritizuje a týká se to focení, nebo především psaní, to si vždycky beru k srdci.
Takovou tu ,,lidskou" kritiku, ne komentáře od osob, co mi nesahají ani po kotníky, chápeme se, že?

Taky jsem si přála být mořskou pannou, jako v tom seriálu, kde stačí přidat vodu. Nebo mít vysvědčení odshora dolů a zezdola nahorů posázené jedničkami. Přála jsem si mít vypočítané všechny úlohy z matematiky jako první a správně. Umět skákat přes kozu a mít vlastní výstavy s obrazy. Chtěla jsem zjistit, jaké to je zpívat před obrovským davem lidí.
Ale všechno je to pryč. Nic z toho mi nevydrželo natolik dlouho, jako láska k psaní.
 Jakýkoli spisovatel, který mě kdy dokázal upoutat natolik, abych plakala nad neštěstím postavy, nad šťastným dějem, nebo průběhem celé knihym, či vtipně podanými hláškami. Takový člověk má u mě OBDIV. Je to můj vzor.
 Vždy vnímám ten slovosled a vyjádření a věřte mi, že je nespočet knih, které jsem po dočtení zavřela a řekla si: ,,Ano! Já chci být jako ona!" ,,Ano! Chci to napsat jako on!"
Jsou knihy, u kterých napětím nemůžu dýchat, a které mě donutí se zamyslet jak nad dějem, tak sama nad sebou. KNIHY.

Přes všechny ty představy o tom, jak budu umět létat, zpívat, nebo malovat dechberoucí obrazy mě láska k psaní a knihám nikdy neopustila a všechno mě směrovalo především k tomu.
 Často jsou mým nejlepším přítelem knihy. Kniha s dobrým příběhem je pro mě obrosvkou inspirací. Rozvíjí to mou fantazii a je to pro mě nejlépe strávený čas.
Stejně jako psaní... A to psaní je pro mě opravdu důležité.
Kolik nocí jsem dokázala probrečet a vypsat se ze všeho, co mě trápilo...
Obyčejný kousek papíru, kus mého já a všechny moje trable mizí s každým napsaným slovem...
Jednou jsem zavřela knihu Girl Online a ať už se vám líbí, nebo ne. Jednou jsem tu knihu zavřela a řekla ,,Tohle musím zkusit!" a šla jsem a založila si blog.
S obrovským strachem, že to bude špatně. Víc mě však skličoval pocit, že když to nezkusím, zastavím se na svojí cestě.
Člověk ani netuší, kolik bych si toho přála sdělit, co se mi občas honí hlavou.
Teď to pro mě není jednoduché... Mám obrovský strach z přijímaček na střední. Bojím se, že selžu. Že to nezvládnu, že se budu měsíce úzkostlivě připravovat, abych pak zjistila, že to všechno bylo k ničemu. Každý den přemýšlím nad tím, jak dopadnu. V jeden den jsem si skutečně jistá, že to zvládnu, v další moment se to všechno obrátí a je to úplně naopak.
A takhle je to teďka od mého nástupu do deváté třídy každý den a já se v sobě skutečně ztratila.
Jednou vím a další den zase znejistím a mám pak ke všemu neuvěřitelnou demotivaci.
A domnívám se, že s  nástupem na střední to nebude o nic snažší.. Dnes v noci se mi zdálo, že jsem nastoupila na gymnázium a pán, který stál u tabule mi řekl, že už nikdy neuvidím svoje kamarády. A já celý ten sen probrečela. Je to důsledkem stresu a nátlaku okolí.
Mám pocit, že mi zmizela vešekrá motivace a energie na to si přát, že jsem se ztratila tak moc, že jsem přestala psát, vytratil se ten můj šílený optimismus, který jsem sdílela všude a všem. Stále se musím zamýšlet nad tím, kam půjdu, čím chci být a všichni na mě tlačí a mě to vyčerpává.
Proto teď nevydávám žádné články, protože jsem si se vším nejistá a chvílemi nevím, kdo vlastně jsem.
Je to v pořádku ,,To je jednoduše dospívání"..
To napsal Shawn Mendes ve svojí písničce a není to k smíchu. Protože si tím musí projít každý a  každý to snaší úplně jinak. 


Trvá to už několik měsíců. Všechno teď vnímám tak trochu jinak a mám pocit, že to nezvládám. Jenže do přijímaček zbývá stále nespočet týdnů a já si řekla, že to takhle nemůže přetvrávat.
Ano ztrácím se a občas nevím, kdo jsem, ale to k dospívání prostě patří.
Musím to zastavit dřív, než si přestanu přát.
Možná si říkáte, že dělám divadlo z nějakých přijímaček. Ale já mám prostě splíny a jestli kvůli tomu přestanu psát, tak přestanu snít. A to já nikdy nedopustím.

V tomhle článku skáču zmateně od jednoho k druhému a nejen, že jsem stoprocentně upřímná, já se věřejně svěřuji, protože cítím, že to tak chci a že je to takhle v pořádku.

 Přála bych si napsat knihu, přesně takovou, kdy si lidé po přečtení řeknou, že bych si chtěli taky splnit sen, pak vstanou a udělají to.
Přála bych si mluvit k publiku a uvádět osoby, kteří se věnují tomu, co jim dělá radost.
Přála bych si psát tenhle blog a po každém napsaném slově a článku někoho potěšit a motivovat.
Přála bych si zdokonalit se v psaní, zlepšovat svoje jazykové prostředky.
Jednou procestuju IRSKO tam a zpátky, kolem dokola, skrz naskrz. A to si nejen přeju, to vám oznamuju!
Přála bych si stát v první řadě na koncertě Shawna Mendese, obejmout ho a říct mu, že je úžasný.
A  jednou bych chtěla navhrnout scénář k nějakému videoklipu.. A obsadím tam Hanusovou, aby jí to nebylo líto. A Verču, která čeká třicet minut za rohem, než vyjde její crush z baráku a ona mu řekne ahoj.
Přála bych si vyzkoušet, co obnáší vést vlastní redakci s vlastním časopisem. 
Ptát se lidí, kteří mě inspirují. (A že jich není málo.. A to je podle mě jedině dobře!)
A chtěla bych umět hrát na klavír, achjo.

Já si zkrátka přeju a sním. Nesmím se zastavit žádnou překážkou, která se mi postaví do cesty. A tímhle článkem chci sama sebe utvrdit v tom, že toho nenechám. Tyhle měsíce byly neproduktivní, stresující a prádzný a mě to takhle nebaví.
Odjakživa jsem byla snílek a tenhle blog je toho jasným důkazem. Mnohokrát jsem měla chuť všechny svoje příspěvky smazat, skončit a začít znovu, protože některé články jsou možná úplně špatně. Ale třeba mi jednou Sarah Only Sarah dokáže, že jsem se zlepšila a posunula, a proto jsem nesmazala jeden jediný, byť jsou některý články divný, každý jsem vydávala s radostí.

Získala jsem spoustu možností, jak si plnit svoje sny. Pořád dokola omývám to stejné téma. Že mě mými sny doprovází Slza. Ano, tak to je. Miluju, jak je to šílené, ale skutečné.
Ale nikdy nesmím zapomenout na to, že mi pomáhají především moji rodiče, protože když to nemám lehké já, tak i mamka s taťkou.

Ale všechno, tohle všechno.. Ty představy, plány, sny, přání, cíle a jejich cesty k nim. Všechno je to v nás.
A já mám neskutečné štěstí, že i když se ztrácím, tak mám vždy čeho se chytit. Průkazky do knihovny a prázdných listů papíru. Nebo někoho, kdo mě nikdy nenechá ve štychu.

Jednou se moje názory možná změní, i s články, které nejsou staré ani rok, se občas už moc neztotožňuji, ale to k tomu prostě patří.
Stejně tak jako E-maily, které jsem psala před třemi lety jedné spisovatelce.
Tuhle storku jsem vám tady ještě nevyprávěla a myslím, že teď nastal ten správný čas.
Jednou naše pekárna ve městě vyhlásila soutěž, která byla pro děti, které rády píšou a já si tenkrát řekla, že to pro mě bude skvělá příležitost, jak se zviditelnit a ukázat lidem, co ve mně je.
Dokonce by se v pekárně prodávaly moje vlastní výtisky a to byl prostě sen!
A tak jsem psala spoustu hodin, dala si na tom nesmírně záležet a byla jsem na sebe skutečně pyšná. Měla jsem obrovské ambice, že to vyhraju, jenže...
Bohužel.. Ale už tohle byl důkaz, o tom, že jsem snila, i když jsem to ještě tolik nevnímala.
Dopisovala jsem si se spisovatelkou Petrou Braunovou, která mi řekla, že spisovatelem může být každý, třeba i kominík. Psala mi, že si můj příběh ráda přečte, ale že je velkým kritikem. Ani tak mě nezastavil strach a já jí to s hrdostí odeslala. Byl to cizí člověk, který mi napsal, že to zkritizuje. A já, která se všeho vždycky tak bála. Já to odeslala. Bylo mi jedenáct let.
Samozřejmě, že mi spoustu věcí vytkla, i teď by se na tyhle články mohla svalit spousta kritiky po stylistické stránce i po nějaké jiné.
Ale do příběhu o princezně, která pořád jedla rohlíky jsem tenkrát dala úplně všechno. Psala jsem do spoustu jiných soutěží a věnovala se psaní příběhů. A vždycky s obrovskou vášní.
A i teď do psaní dávám úplně všechno, i přesto, že jsem nikdy nevyhrála žádnou soutěž a v olympiádě z češtiny byla vždycky mezi posledníma. Nikdy jsem toho nenechala a neudělám to ani teď.

Taky jsem v E-mailu pro paní Braunovou psala, budu citovat: ,,PS: Dnes jsem podala přihlášku do novinářského kroužku kde si každý vyrobí časopis a bude dělat reportáže, a to je něco pro mně!! :-) :-):-) :-):-) :-):-) :-):-) :-):-) :-):-) :-):-) :-)"
Ano, to množství smajlíku v té zprávě opravdu stojí.. A větu ,,to je něco pro mně!!" s pravopisnou chybou, to jsem skutečně zvýraznila.
Je to pro mě nádherná vzpomínka. Ten kroužek se tenkrát zrušil z důvodu malé účasti, ale já se další rok přihlásila znova. A letos je to už třetím rokem, co tam chodím. Moderovala jsem přesně třikrát, jeden náš společný článek už je ve zpravodaji a pro mě je tenhle kroužek srdeční záležitostí, protože mi toho hodně předal. 


Dnes jsme si ve škole dělali test na budoucí povolání. Bylo to povinné, takže jsem si ho samozřejmě vyplnila. I s trochou zvědavosti, co mi vlastně vyjde. Psali tam věci, který o mně něco vypovídaly, ale dole byly odkazy, že dobrým povoláním pro mě by bylo vést kulinářský podnik.. Ty výsledky nemají nejmenší tušení, co já chci.
A já to vím, i když se ztrácím a občas nevím, kdo jsem.

Mám spoustu snů a přaní a prožívám jedno z nejlepších období svého života a hodlám se z něho vypsat. K tomu rovnice s neznámou ve jmenovateli nepotřebuju.
Jestli si ty moje klišé budete číst, to už je na vás.

Možná to nevyjde. Možná nikdy nenapíšu knihu ani nebudu vést vlastní časopis. Možná ne. Ale proč to vzdávat dřív, než pro to začít něco dělat?

Nezůstaňte jen u toho snění a přání. Prostě si za tím běžte, ať je ta cesta jakákoliv. Jděte a nezastavujte se, i když to občas není snadný, tyhle snílkovský představy.
Neustále se zlepšovat je dle mého správně, ale snažit se být tím nejlepším... Každému jde přeci něco.
Je na vás, co všechno jste schopni do vašich snů investovat. Já nechci dosáhnout nějakých extrémních výsledků a být nejlepší z nejlepších. Já se chci pouze zlepšovat a nezastavit se.

A pokud děláte letos přijímačky.
Kdo je připraven, není překvapen!
Prostě to přijmu takové, jaké to je, netrvá to věčně, hlavně se z toho nepodělat, ok? A když přijmu sebe a tuhle výzvu, třeba mě pak přijmou taky...! :D

A i když neumím létat, abych viděla na zahradu k sousedům.. Nevím, jak zvládaj úkoly moji spolužáci a nejsem mořská panna z H2O Stačí přidat vodu a ani jsem nejela s One Direction v tour busu, když mi bylo deset..
A i přesto, že se občas ztrácím a nevím, kdo vlastně jsem...
I tak vám přeji krásné svátky a hodně štěstí na cestě za sny!
A když to nevyjde, tak aspoň s pocitem, že jste do toho dali všechno.

Tenhle článek jsem psala, když byly moje oči plné slz. Brečela jsem do polštáře, a pak jsem vstala a šla psát, protože už mě to nebaví.
To vám oznamuju jen tak, abyste věděli.

Nepíšu o tom, jak si přát. Ale o tom, že si MÁME PŘÁT.

S.O.S 


- Inspiraci čerpám všude okolo sebe. Mám mnoho lidí, kteří mě inspirují tím, že dělají to, co mě naplňuje. Je to důležité. Pro mě rozhodně ano.
Ale občas mám pocit, že opravdovou inspiraci nacházím sama v sobě. 

A ráda na úplný závěr sdílím jednu myšlenku úžasné Anie Songe.
,,Já už věřím a věřila jsem vždycky, že my lidi dokážeme všechno, co budeme chtít. Ať už s talentem, nebo bez, ať už s prostředky, podporou, nebo bez nich, ať už správně, nebo úplně jinak, ale dokážeme to, protože když si to umíme představit, už to vlastně z části máme. V sobě – a tam je to stejně nejlepší."
 





pondělí 20. listopadu 2017

ČAS HRU ZA NÁŠ TÝM HRÁL


Fotila - @veronika_vesel

Ahoj!
Název článku obsahuje kousek textu z nové písničky na albu Holomráz. V průběhu čtení zjistíte, proč tomu tak je..
Ale než začnu... Už je to přes měsíc, co nevyšel nový článek. Ještě nikdy se mi to nestalo, a tak se cítím docela špatně, každopádně má to svoje důvody. Minulý článek, který byl taky o Slze mi dal opravdu hodně práce a nezbyl mi čas na to vymyslet něco nového. K tomu všemu se topím v matematice a učení mě teď v psaní trochu brzdí.
Zdravím Zuzku, která říkala, že se mám pochlubit s tím, že mám ze čtvrtletní práce čtyřku.. :)))

Ještě předtím, než měl vyjít tenhle článek, jsem chtěla publikovat rozhovor, který je však stále v rozpracování a nechci na něj spěchat. Takže opět budu popisovat svoje zážitky se Slzou.
Za prvé, takový zážitků není nikdy dost. A za druhé, tenhle typ článků mě baví ze všeho nejvíc a pro mě osobně je to skvělá vzpomínka.
Dnes se vám tady svěřím s tím, jak hrál čas za náš tým, když mě Sabča vzala jako doprovod na předpremiéru alba Holomráz. Jak jsem poslouchala nové album.. A jak probíhala autogramiáda v Hradci Králové..
Jestli čtete moje články už delší dobu, tak víte, že občas se prostě něco podaří takovým mým stylem...


23. ŘÍJNA
Vynechala jsem odpolední vyučování a vydala se se Sabčou do Prahy na natáčení do Óčka. Schválně jsme jely v půl druhé, abych si stihla zajet na Chodov pro CD Flicker od Nialla Horana.. Nevím jak vy, ale já miluju, když můžu svojí oblíbenou hudbu vlastnit fyzicky, takže Flicker je pro mě nutností. To album je dle mého názoru absolutně geniální.
Jenže.. Zrovna v ten samý den, v tu dobu a ve směru na Chodov NEJELO METRO. Na Václaváku měli jenom normální verzi Niallova alba, ale já chtěla deluxe verzi, a proto tedy ten Chodov.
Musely jsme na Kačerově přestupovat na náhradní autobusovou dopravu, která mi přípomínala nějakou apokalypsu. Neuvěřitelná spousta lidí a dost velkej zmatek.
Problém číslo jedna při přepravě autobusem do nákupáku, kromě těch lidí: KOLONY. 
Problém číslo dvě: Když vystupujete na Chodově z metra, jste v obchodním centru tak za deset vteřin. Tady to trvalo delší dobu a hlavně Chodov je obrovskej, já tam byla jednou a nemohla jsem najít Bontonland. Běhaly jsme jak šílený, ale nakonec to našly. Já si koupila album svýho irskýho manžela, ale neměla jsem ani čas se radovat a opět nastal závod s časem.
Plán byl následující. Náhradní dopravou z Chodova zpět na Kačerov a z Kačerova na Anděl. Je tam pár přestupů, spousta stresu a málo času.
Sraz v televizi byl mezi 16:15 až 16:30. což se bohužel nedalo stíhat, protože ve čtvrt na pět jsme teprve vyjížděly z Chodova.
Když jsem ve stresu, jsem vzteklá a spíš jednám, než myslím. Volala jsem tedy manažerce, že jsme uvízly v zácpě a dorazíme později. Ta to bohužel nebrala a když jsme měly možnost spojení, já byla v metru, kde není signál. Dokonce nám jedno metro ujelo..
A když jsme KONEČNĚ dorazily na Anděl, tak jsme pro změnu nemohly najít ateliéry.
Takže jsme se všude možně ptaly a já dokonce volala Verče..

Chcete vědět, jak to všechno dopadlo?
Po odložení věcí jsme si sedly na volná místa ve studiu a bylo 16:57, natáčení začínalo v 17:00. A když jsme se ptaly holek, co se dělo tu půlhodinu, tak řekly, že vlastně vůbec nic, akorát psaly dotazy na papírky, což jsem si vynahradila tím, že se mě Petr zeptal, zda na ně mám nějaký dotaz. 
Měla jsem jednu otázku připravenou, kdyby náhodou tahle situace nastala, protože víte, co se říká? Kdo je připraven, není překvapen!
Výsledek můžete sledovat přímo tady.
Poslechla jsem si jako jedna z prvních nové písničky z alba a opět zažila nevšední zažitek za přítomnosti skvělých lidí. Jediné, co mi bylo nepříjemné, byla ta spousta kamer okolo mě, takže jsem se bála cokoliv udělat, abych nevypadala divně, což je stejně snaha k ničemu, to víme všichni...

Po natáčení jsme měly spoustu času, a tak jsme si zašly na jídlo. A pak...
Jsme zjistily..
Že nestíháme.
Nějak jsme se za tmy nemohly dostat k metru, ale nakonec jsme to nějakým záhadným způsobem dokázaly, jenže z Andělu se na hlavák jede s přestupem, který nás zdržel.
Vlak nám jel v 19:55 a my byly ještě v 19:54 v metru.
Na nádraží jsme běžely. Náš vlak už měl poslední výzvy k nastoupení, ale nástupiště ze kterého vlak jel, bylo až skoro na konci...
Běžely jsme tou chodbou, já si za běhu sundala bundu a hodila jí po Sabče, ať mi jí jako vezme, že to jinak nezvládnu... Už jsem nemohla dýchat, motala se mi hlava a bylo mi špatně. Vztekala jsem se, a opřela jsem se o zeď v podchodu. Lidi na mě koukali, jestli jsem v pořádku, ale to byla to poslední věc, která mě zajímala. Sabča mě doběhla, ale já jí řekla, že už běžet odmítám, že mě to nezajímá. Vztekle jsem došla na nástupiště asi dvě minuty po odjezdu vlaku Jenže.
Náš vlak tam však ještě stál...
Takže jsme do něho nastoupily, vyndaly si nugetky z mekáče a ještě dalších pět minut jsme čekaly, než náš vlak odjede ze stanice....
Víte jak cool scéna do klipu Nialla Horana by to byla?
Ona to ovšem byla scéna z mýho života, dobrý co?

V tenhle den šlo fakt o vteřiny a když na to zpětně vzpomínám, musím se smát. (A divit se, že mám ještě nějaký kamarády, když po nich za běhu házím bundy....)



12. LISTOPADU
Se konala autogramiáda a akustický koncert v Auparku v Hradci Králové. Naštěstí beze spěchu... A i když to pro mě byla vcelku obyčejná akce, přece jen se našel někdo, kdo dokázal tohle odpoledne ozvláštnit.
Ale pěkně od začátku.
Odpoledne jsme se sešly v nákupním centru, a když jsme si povšimly, že se někdo chystá obsadit první řadu - pochopte nás, každý, kdo se snaží dostat do první řady je vetřelec. Šly jsme se tedy posadit na zem k ,,pódiu"...
Rozhodla jsem se, že zapnu živé vysílání na Instagramu (myslím, že tam v tu chvíli byla jenom elievr, takže zdravím! :D)...
Zrovna, když jsem něco povídala, přišla za mnou jedna slečna a zeptala se ,,prosímvás má tu dnes autogramiádu skupina Slza?"
Byla to Verča, ekonom, moje adoptivní dvojče, moje spřízněná duše... Přijela z Ústí nad Labem. Do Hradce Králové, ta holka, co se snaží vždycky nejvíc ušetřit právě na dopravě vlakem. 
To byla ta poslední věc, kterou bych v ten den čekala, takže mě její přítomnost značně šokovala a rozbrečela jsem se štěstím..
 Celý akustický koncert proběhl bez problémů, bohužel z nového alba zazněla jenom jedna písnička, což nechápu, když je to akce věnovaná nové desce..



A co bych ještě chtěla podotknout k novému CD?
Překvapilo mě to a ať už na to říká kdokoliv cokoliv, pro mě tohle všechno bude vždy srdeční záležitostí. 
V den, kdy dali kluci své album na Spotify, jsem byla šíleně unavená. Moje dvanáctileté já, ne žádný dvanáctiletý já.. Prostě JÁ jsem se ale probudila pár minut před půlnocí. Byl to všední den a mamka nesnáší, když ponocuju. Zapla jsem počítač, nastavila Spotify, zhasla monitor, a protože sluchátka byla příliš krátká na to, abych si mohla lehnout a dělat, že spím, pro případ, že by mamka přišla do pokoje (toho se bojím vždycky nejvíc, protože říká, že dokud bydlím pod její střechou, tak prostě ponocovat nebudu!...)...
Sedla jsem si na podlahu, přikryla se dekou a za tmy poslouchala druhé, úplně nové album skupiny, díky které mám tolik zážitků.

Tímhle pro dnešek končím. Jsem opravdu moc vděčná za to, že můžu znát takové lidi a zažívat takové zkušenosti a zážitky. Nikdy to nebudu brát jako samozřejmost. Moc děkuji všem, co se toho stali součástí!

A na závěr - po tom měsíci mi psaní opravdu neskutečně chybělo a jsem přesvědčená o tom, že psaní je něco, co tak moc miluju! Vždyť dávno vím..

Děkuji Vám!

MINULÝ ČLÁNEK - ZDE


čtvrtek 19. října 2017

VŽDYŤ DÁVNO VÍŠ, ŽE ZVLÁDNEŠ O ČEM SNÍŠ



Dospívání. Začíná tam, kde končí dětství.
Když přestáváte být dítě, odkládáte hračky a s prázdnýma rukama se vydáváte poznat něco nového, jiného. Jdete poznat sami sebe. Vydáváte se vstříc tomu všemu, ale nevíte čemu. Všem těm novým přátelstvím, snům, vzorům, novým zážitkům, zklamáním, radostem...
I já se na tu cestu vydala a pořád na té cestě jsem. Dospívání je dlouhé a.. pestré? V mém přápadě možná i věčné, hah.
Nikdy jsem ale netušila, jak zvlášní může být jeho průběh.
7. října 2014 jsem oslavila svoje DVANÁCTÉ narozeniny. O dvanáct dní pozdějí, 19. října 2014 vyšel videoklip Lhůta záruční.
Nemůžu uvěřit tomu, že opravdu Před třemi lety..

Vítám tě u dnešního článku, ať už jsi kdokoliv.
Nejprve bych ráda sepsala pár svých pocitů, krátce popsala dvě akce konané v září a nakonec vám zde dala ukázku toho, jak to všechno vidí i jiní lidé, než já!
Příjemné čtení vám všem!

Bude to znít klišé, ale nedokážu si představit, kde bych teď byla, kdyby tenkrát žádný klip nevznikl.
Pokud už jste ode mě něco četli, tak víte, že jsem díky téhle komunitě poznala spoustu lidí a zažila opravdu hodně skvělých zážitků... A právě proto mi na tom všem tak moc záleží.
Slzu jsem poznala, když mi bylo dvanáct let. Teď je mi čerstvých patnáct. Není to kdovíjaký věk, já vím. Ale pořád se něco mění, já dospívám. Musím se zamýšlet nad tím, co bude dál...
V pubertě jde všechno strašně rychle, a taky je to dost důležité období.
V jednu chvíli jste si se vším stoprocentně jistí, ale občas nevíte, kdo vlastně jste.
Já i přesto všechno nikdy nepřestala Petra a Lukáše podporovat. Vím, že ve dvanácti to bylo jiné, všechno jsem to brala trochu jinak, než teď. Ale doprovází mě po celé ty roky a věřím, že mě ještě stále doprovázet budou a zanechají mi tak spoustu krásných vzpomínek. Už teď jich není málo..

Před měsícem se mě Lukáš dotázal, jestli jsem ve fanklubu. Má odpověď byla záporná.
Stojím si za názorem, že je dokážu podporovat i bez správně vyplněného dotazníku a členství v uzavřené facebookové skupině, kde se všichni dohadují, a řeší všechno přesně tak, jak já nepotřebuji.
Nechci se takovými věcmi zabývat a ztrácet s nimi čas. Chci být ta, kterou si budou pamatovat, ta která si pořídí nové album, bude stát v první řadě na jejich koncertě a donekonečna jim děkovat za skvělé zážitky. Chci aby věděli, že je dokážu podpořit a že pro mě něco znamenají.
Neberte si to osobně, pokud členem fanklubu jste.


Můj první koncert se odehrál v dubnu roku 2015 na Kunětické hoře u Pardubic.
Byl to jejich sedmý veřejný koncert. Neměli ještě ani merch stánek a z toho koncertu si pamatuji pouze písničku Etikety. Odcházela jsem s tím, že potřebuju audioverzi. Odcházela jsem s pocitem, že je potřebuji vidět znovu. Přijde mi, jako by to bylo příliš dávno na to, aby se to skutečně stalo. Moje pocity den po koncertě mi teď přijdou směšný, tenkrát jsem si byla jistá, že i když moc chci, určitě je už nikdy neuvidím.
O tři roky později setkání s nimi nenapočítám na prstech jedné ruky, ani na té druhé... Audioverze písničky Etikety nyní existuje a touhle písničkou začínají všechny koncerty.

Právě teď chystají nové album, novou show a před pár dny vyšla písnička Holomráz.
V dubnu roku 2015 jsem byla šťasná, když mi Petr zamával z altánku. Tenkrát na ně čekalo opravdu málo lidí. Dnes jsou to davy.
 Neznala jsem pocity z koncertů a získali si mě hned, co jsem tam stála. Nezměnili se do teď.
Jejich styl vystupování, energie, která z nich vyzařuje. 
Poznala jsem je jako skupinu. Každého ve stejnou chvíli. Nikoho dříve. 

Za tu dobu získali spoustu spoluprácí, vydali mnoho klipů, udělali spoustu soutěží, vydali knihu a já to ráda se zájmem sleduji. Já, ta která má vždy potřebu se jich zastávat.
Ano také se mi pár věcí nelíbí..
Ale čím si pomůžu, když se tím budu věčně zaobírat?

Názory na ně slýchám často. Jsou různé...
Například, že nemají budoucnost, že je poslouchají děti, nebo že to nemá žádný význam.
Ale já. Já vím, že spoustě lidem, včetně mě, našli přátele a postarali se o to, aby měli z něčeho radost.
Jedna z nejlepších věcí, které jsem se za dobu svého dospívání naučila, je ta, že nemá smysl řešit názor někoho jiného.
Veďte si svou. Ať už jde o cokoliv. Je jedno jestli je to styl hudby, oblékání, vaše zájmy.
Každý den nacházím nějakou maličkost, krátký moment, který mi naznačuje, že se prostě nezastavím. Půjdu si za tím vším, co dělá mě mnou.
 Právě teď tady hájím Petra, který chtěl zpívat, a tak začal chodit na hodiny zpěvu.
Lukáše, který sice vystudoval skvělou školu, ale táhlo ho to k hraní na kytaru, a tak teď hraje na kytaru, protože se toho nechtěl vzdát.
Neuvěřitelně mě to motivuje a ještě s větší radostí je v tom ráda podpořím!


Oba dva něco tvoří.
Právě uběhly tři roky od vydání jejich první písničky.
Pořád to všechno nějak nedokážu pobrat.
Ale všechno to hrdě sleduju a sledovat chci.
Až si někdy někdo přečtete komentář, že Slza nemá budoucnost, tak si pamatujte, že dokud jsem tu já, a lidé, o kterých se zde za pár chvilek dočtete, tak to prostě nějakou komunitu mít bude.
Na Dožínkách v Olomouci jsem si uvědomila, že ta komunita může být jakákoliv.. Ať už chceme, nebo ne. Jedno máme společné. Tohle všechno.

DOŽÍNKY V OLOMOUCI
Se odehrály 2. září, tedy poslední prázdninovou sobotu. Právě tento den mě inspiroval k napsání dnešního článku. Bylo tam spoustu lidí, které jsem znala jen z Instagramu. Většina z nich se stala součástí dnešního článku.
Přesně tam jsem si uvědomila, že ať se na mě ti lidé tam tvářili jakkoliv. Ať už ze mě měli radost, nebo jsem pro ně byla ta Víšková, co je všude, a která si nominaci na bloggerku roku nezaslouží, protože píše nesmysly. Ať už tam byl kdokoliv, nelze zapřít, že jedno máme zkrátka společné.
Tahle akce byla nad moje očekávání a po příjezdu domů jsem se cítila neuvěřitelně šťastná a nabytá pozitivní energií. Ráda na to vzpomínám a stále z toho mám fakt radost!



PŘEDPREMIÉRA VIDEOKLIPU HOLOMRÁZ
 Setkání proběhlo ve středu, 20. září. Na sraz jsem se dostala díky Kamče. Svojí výhru mi zkrátka předala, protože sama se tam nemohla dostat.. Ona ví, jak moc si toho vážím!
Já, Barča a Sabča jsme dorazily přesně v 17:00.. Manažerka vedle mě posadila Petra. Měl skvělou náladu, kterou předával i mně a celkově mám radost, že jsem se toho mohla zúčasnit.
SarahOnlySarah osobní postřeh:  Když se Petr zvedl a zpíval refrén, myslela jsem si, že kvůli jeho hlasu vyletím z oken budovy Universalu..
Já za to nemůžu, v tu chvíli jsem to nečekala, ale zarazilo mě to. Ta síla hlasu byla v tu chvíli neuvěřitelná a nejen v tu chvíli, ale po celou dobu, co já seděla a všechno to vcelku nervózně sledovala.
 V ten den jsme společně zpívali písničky, dvakrát se podívali na nový videoklip a povídali si.
A byly to momenty, při kterých jsem si uvědomila, jak moc mi na tomhle všem záleží.
Vždycky mi vzpomínka na ten den vykouzlí úsměv na tváři!

Tahle fotka se zapíše do historie..! Hah.

Bylo to letos v srpnu, co jsem měla pocit, že jsem nejspíš z toho všeho dospěla, konec, dost, nashle.
Ze dne na den je to hloupost.
Byla by to hloupost.
Možná se změnilo tisíc milion věcí, protože taková puberta prostě je.
Jednou jste si jistí, že přesně víte, co chcete. Nebo naopak, v jednu chvíli vlastně nevíte, co chcete, kdo jste a co se kolem vás děje.
Je to jako na horské dráze.
To k tomu prostě patří. Začátkem puberty, jsem opustila skoro všechny svoje kamarády, které jsem za tu dobu měla, protože to nebylo ono. V průběhu puberty si našla neuvěřitelné vztahy.
Názory se mi mění, ale dobří přátelé a vzpomínky zůstavají navždy.
Za ty tři roky, jsem zjistila, co je skutečné přátelství a že takové opravdu existuje, co to znamená radovat se z maličkostí, co chci v životě dělat, občas jsou i okamžiky, kdy si uvědomím, že jsem svojí mamku navrátila zpátky, do dospívajících let...
Že se častěji směju a že mi prostě nevadí je opět obhajovat a dokazovat všem, jak neuvěřitelně jsem se vyhoupla nahoru za ty tři ,,krátké" roky.
Síbila jsem si, že už nebudu psát slohovky a články o tom, jak mi kluci pomohli. Že je to směšné.
Není to směšné, jen je to zvláštní.
Netuším, kde bych teď byla, kdyby před třemi lety nevyšel videoklip Lhůta záruční. Jestli bych znala tyhle lidi a jestli bych si psala tenhle blog.


Jednou na to budu opravdu ráda vzpomínat a dokud můžu, tak si tohle všechno budu užívat.
Dělá mě to šťastnou, získávám tím víc, než se může zdát.

Je spousta lidí, které tohle baví. Všichni to děláme proto, že nás to dělá šťastnými a že si tím někdo jiný plní své sny.
Normální lidé okolo mě mají kamarády, se kterými jdou do parku. Já si ve všední den, v normální sředeční odpoledne zajedu do Universal Music, společně se svými kamarádkami, Petr s Lukášem nás už dobře znají, manažerka taky, všechno to zní šíleně, ale já to mám tak ráda!


A JAK TO VIDÍ OSTATNÍ?

Druhou polovinu článku jsem věnovala pár lidem, které díky Slze znám a mě samotnou zajímá, jak tohle všechno berou. Jak se k tomu dostali a co je na tom baví.

Otázky zněly pro všechny stejně:
Proč jsi se rozhodla podporovat právě Slzu? Jak dlouho je podporuješ? 
Dokážeš vyjmenovat pár zážitků, které jsi díky nim prožila? 
Kolik jsi navštívila koncertů? Máš k sobě na koncerty nějakého parťáka?


Holky se mi trochu rozepsaly, takže jdeme rovnou na to!

VERČA VESELÁ
Jedna z nejlepších osob, které jsem kdy měla možnost potkat.

  Když vyšla Lhůta záruční, okamžitě se z toho stal hit. Takový ten hit, co hraje pokaždé, když zapnete Óčko. Hit, co hraje pokaždé, když si v autě pustíte rádio. Hit, co slyšíte v Kauflandu, když si jdete koupit rohlíky. Zkrátka ten typ písničky, který všichni okolo vás bezhlavě zbožňují. Já byla výjimkou. Po pár měsících však přišel Celibát, který se mi zalíbil. Poté jsem kluky viděla poprvé naživo. Stačilo pár vteřin z první písničky a okamžitě si mě získali. Z jejich vystoupení vyzařovala energie a pozitivní nálada. Líbil se mi jejich vztah a komunikace s fanoušky. Ten koncert ve mně zanechal potřebu si okamžitě vyhledat data jejich dalších koncertů. A taky že jsem to udělala! Jak už jsem zmínila, znám je od Lhůty záruční, ale aktivně sledovat a podporovat jsem je začala poté, co jsem je viděla poprvé naživo, což bylo na Utuberingu v červnu roku 2015. Od té doby jsem díky nim prožila a zkusila spoustu věcí. Mezi ty nejzajímavější patří určitě účast na natáčení videoklipu Fáze pád, křest debutové desky, jejich první halové turné, dále také natáčení Snídaně s Novou, kterého jsem mohla býti součástí. Ale hlavně mi dali možnost poznat spoustu skvělých lidí a navázat nová přátelství. Popravdě řečeno nemám tušení kolik jsem navštívila koncertů, ale bylo jich hodně. Lidi se mě na tuhle otázku často ptají a já jim vždycky říkám, že už to snad radši ani nepočítám. Parťáků na koncerty mám několik. Nejvíc si to ale užiju spolu se Sárou, protože si navzájem dokonale rozumíme a smějeme se věcem, které nikdo jiný nechápe. Zažily jsme toho spolu opravdu hodně, jak na koncertech, tak mimo ně. Naše přátelství je něco výjimečného. A vděčíme za něj hlavně klukům.
 - @veronika_vesel




KAMILA ŠEBESTOVÁ
Kamču znám už hodně dlouho. Už před rokem byla ta, která mi oznámila, že jsem nominovaná na blogerku roku. Psaly jsme si. Tenkrát mi připadala vcelku uzavřená. Pamatuju si většinu jejich příspěvků na Instagramu, její první článek na blogu, který si již nevede.
Za tu dobu se ale změnila, i když jsem jí znala jen přes sociální sítě. Nyní na mě působí otevřeněji, šťastněji. V Olomouci jsem si všimla, jak se usmívá a je vděčná. To tahle Kamča mě vzala do ZOO na setkání s kluky a předala mi výhru v podobě předpremiéry, které se nemohla zůčastnit. I ona mě k dnešnímu článku inspirovala...

Neřekla bych, že bych se přímo rozhodla. Přišlo to postupně samo. Spolužáci Slzu sledovali v začátcích, tím pádem jsem o nich už v tu dobu věděla, ale vůbec se o ně nezajímala. Přišlo to až s vydáním nové desky. Postupně jsem se o ně začala víc a víc zajímat a poznávala spoustu nových lidí. Jsem strašně moc ráda, že do téhle komunity můžu patřit.
Podporuju je téměř dva roky. Když se nad tím zamyslím, tak se toho za ty dva roky změnilo opravdu hodně. Díky Slze jsem taková jako teď a neskutečně si těch dvou let s nimi vážím.
Těch zážitků je spousta, ale vyjmenuju především ty, co pro mě znamenají nejvíce. Jeden z mých největších zážitků bylo zpívání na pódiu. Vždy bylo mým snem zpívat před spoustou lidí. Jsem ráda, že jsem si ten sen mohla alespoň na pár minut splnit. Je opravdu neuvěřitelné  vidět ten dav lidí z úhlu účinkujícího. Taky pro mě strašně moc znamenalo, když mi Petr řekl v Tvrdonicích ,,Ty seš Kamča, že?" Byl to neskutečný pocit. Jako jeden velký zážitek beru také koncert v Olomouci. Mohla jsem se vidět s lidmi o kterých bych jinak vůbec nevěděla. Na ten den budu určitě ještě dlouho vzpomínat.
Koncertů jsem navštívila celkem 7, ovšem kluky jsem viděla také na setkání v zoo na které jsem se dostala díky zlatému kupónu. Mimo jiné jsem se zúčastnila také natáčení videoklipu k singlu Holomráz v Brně. Každé té chvíle si nehorázně vážím.
Ano, bez nějakého toho parťáka by to nebylo ono. Na mém prvním koncertě jsem byla jen s mamkou, ale tu to nějak nebralo, tak se mnou na další koncerty už nejezdí. Každým koncertem těch parťáků přibývá. Na každém koncertu mám možnost poznat někoho nového. Jsem strašně moc ráda, že díky Slze znám tolik skvělých lidí.
Lidem bych ráda sdělila jednu věc: Pokud posloucháte nějakou kapelu, ale lidi kolem jsou proti vám, tak se nenechejte. Všimla jsem si, že v poslední době se s tím hodně lidí setkává. Pro mě to bylo v začátcích strašně moc těžké, ale šla jsem si za svým. Věřte mi, že když časem uvidíte, kolik máte díky dané kapele přátel a kolik vám daná kapela dala, tak zjistíte, že to za to stálo. ❤
@kamiess 


BARBORA HANUSOVÁ
Barča. Jeden z mých skvělých parťáků. Člověk, o kterém vím, že se mu můžu svěřit a toho si cením.
•Proč jsem se rozhodla pro Slzu?
-Důvodů je hned několik, ale jeden z mnoha je ta jejich osobnost. Oba jsou jedno velké překvapení. Když před rokem vydávali knížku, nechali nás do poslední minuty čekat, co to bude. Zkrátka, tohle je na nich kouzelné. A mimojiné texty, které tvoří zkušený textař jsou v jejich podobě neuvěřitelné a v každém textu se dokážu skvěle najít.
•Jak dlouho je podporuješ?
- Je to neuvěřitelné, ale už to budou tři roky. Od začátku vydání Lhůty. A jsem jedna z mála, kdo neměl ani tušení, kdo je ‘Hoggy’ a přišla jsem na Slzu, když jsem vybírala hudbu na svou oslavu.
•Pár zážitků?
- Tyjo, pár.. pár jich určitě není,je jich mnoho. Z každého koncertu jsou jiné zážitky. Nejhezčí zážitky jsou Petrovy kukuče, Lukášovy mrky, Dalíkovy, Jendovy i Davčovy úsměvy, když na vás koukají jak na cvoka, protože už předem víte, jaká “choreografie” následuje a prostě věřím, že je to komické nás sledovat.
Nebo když jsem měla modrý Asus selfie, jako měl Petr a v Havířově ho posílal mezi lidi a já byla v 1. řadě a Petr chtěl vzit můj mobil, místo jeho. Dohadovat se, že je skutečně můj, byla zábava hlavně pro Lukáše, který to cele s pobavením sledoval. Jak říkám, těch zážitků je spousta a kdybych je měla vypisovat všechny, tak by se SOS nikdy nedopsala konce.
•Kolik koncertů?
-16, jestli počítám i akustické vystoupení
•Parťák?
-Mám mnoho parťáků. Tekyt, Mikayla, Síma, Sája, Kvíďa.. koncert si vždycky nejlíp a vlastně jenom s těmahle užijunejlíp!
•Můj dodatek?
-Ať už tohle čte kdokoliv a kdykoliv. Byla bych ráda, kdyby sis vzal/a z tohohle jednu věc. Když to miluješ, neřeš kolem sebe lidi, kteří tě za to odsuzují! Nemluvím konkrétně o Slze. V životě je mnoha takových situací. Jedním je právě Slza. Jejich náramky nosím hrdě. Jsem hrdý fanoušek Slzy.(dřív bych použila slzaholik, ale teď se mi chce z toho označení zvracet) a to, že jsem právě řekla, že vlastně nejsem slzaholik.. zajímalo by mě, kdo se za slzaholika považovat může a kdo ne. Jsou k tomu pravidla? Nemám ani jedno CD kluků. Náramky a plakát. Toť vše. Přitom se považuju za většího fanouška než ten, kdo má celý merch a neví nic. A pokud si říkáš, proč chodit na další koncert, když už jsi byl/a na dvou? Koukni na mě. Když můžu, chytnu se každé příležitosti. Není koncert jako koncert. Miluju jejich hudbu. Jejich hudba mě naplňuje. Miluju jejich životní styl. Miluju jejich překvapení. Miluju, když se usmějí do objektivu. Miluju, když mě Petr chytí za ruku. Miluju je, za to. jak oni milují nás. Miluju je za to stejné, za co oni nás. A miluju to, že můžu být součástí téhle komunity. Protože jako velká většina znám mnoho skvělých lidí. A k tomu prostě jedno DĚKUJU nestačí.
@baru_hanusova



TEREZA HRNČIŘÍKOVÁ a MICHAELA TURKOVÁ
Holky jsem viděla poprvé v Olomouci. Věčně si u nich pletu jména (ale už se lepším), taky jsem si ze začátku myslela, že jsou sestry a neuvěřitelně je obdivuji. Jsou už dospělé a baví je to stejně jako mě! Jezdí na koncerty po celé republice a jsou zkrátka fajn!

 Upřímně ani nevím, jak jsem se rozhodla. Asi to nebylo tak, že bych si to jeden den řekla. Jako celkem velká část fanoušků jsem předtím znala Petra z YouTube. V den vydání Lhůty záruční jsem tedy očekávala slibované překvapení. Mile mě překvapilo, o co se jedná. Písnička mě zaujala hudebně i textově téměř na první poslech. Potom jsem si ji jela furt dokola, až mi z ní občas hrabalo, hlasovala pro kapelu v různých anketách. Tak nějak se to prostě stalo a já se nebránila. Nutno podotknout, že už od začátku jsem poslouchala celou skupinu a ne jen Petra. Hned na prvních koncertech jsem si oblíbila i kapelu, protože všichni si zaslouží podporu za to, co dělají.
Téměř na každém koncertě se stane nějaká pohroma. Začalo to už prvním koncertem, kdy jsme dojely úplně na jinou ubytovnu, než jsme měly zarezervovanou. K naší smůle byla ta správná na druhé straně Prahy.
Nebo jsme čekaly, seděly a odjely ve špatném vlaku a do pěti do rána čekaly na další.
Proč by měly na určité festivaly jezdit autobusy? Však my si nadšení půjdeme šest kilometrů do kopce, snažící se stopovat. Je hezké, že nám lidi mávali, ale aby nás vzali to nic. Nakonec to bylo fajn. Než přišla cesta zpátky a znova 6 kilometrů. Tady se hodí říct: ,,Pro koncert cokoliv."
K dešti v Pardubicích bych se ani nevyjadřovala. Ale berme to pozitivně. Sprcha zadarmo se hodí a vidět Sáru, jak má hlavu v rukávu pláštěnky než, aby si ji oblékla jako všichni ostatní je taky vtipné. Po Pardubicích, kde nás kluci nečekali, jsme dostali ten perfektní plán. Pojedeme do Aše. Však proč jezdit na koncert vzdálený asi 20 minut, když můžete jet ve vlaku téměř 9 hodin, no ne? Myslím, že větší nudu jsem asi ještě nezažila. Na koncert jsme nešly jako všichni místní. My se tam dopravili nějak lesem. Ani nevíme jak. 
 Další koncert v Praze jsme se opět nedobrovolně osprchovaly a o natáčení slavné tramvaj scény ani nemluvím. Aneb spontánní rozhodnutí večer v neděli, že v pondělí dopoledne jedeme do Brna. Vedoucí se tvářila zvláštně, když jsem jí vysvětlovala, že jedu na natáčení a potřebuji zrušit směnu. Naštěstí mi nestála v cestě za slávou. A myslím, že když řeknu, že pro koncert udělám cokoliv, nebudu lhát. Naposledy jsme v největším teplu, jaké snad mohlo být, šlapaly radniční schody, abychom si poslechly jednu písničku. Tím bych to raději ukončila, než z toho bude kniha. Tu vydám třeba někdy časem.
Koncertů bylo celkem dost, tak snad někdo neomdlí, ale 29!
Nejčastěji se na koncertě vyskytuji s Lídou a Míšou. Potom jsem právě díky koncertům poznala Barču, Simču, Kačku, Sabču a v neposlední řadě právě Sáru. To, že s některýma jsem byla jenom jednou na koncertě, určitě napravím.

*Použila jsem vyprávění Terky, protože Miša ho měla prakticky stejné, jen na konci měla vzkaz pro vás všechny!
Lidem bych ráda řekla, ať si vždy jdou za svým a kašlou na pomluvy. Život máme jenom jeden a je na Vás jak ho prožijete.
@mikayla282  a @tekyt98



VERONIKA DANAJOVÁ
Jediná slečna ze Slovenska, kterou v dnešním článku mám. Společně se zná s kamarádkou z Ostravy a první koncert zažila teprve nedávno a já si pamatuju, jak si to vždycky přála.

Ich hudba sa mi zapáčila hneď na začiatku. Strašne dlho predtým som sa pokúšala nájsť si nejakú skupinu, ktorá ma osloví a nebudem mať problém ani voči ich hudbe, ani voči správaniu.
Už to bude niečo vyše dvoch rokov, čo ich podporujem.
Vďaka ním som toho prežila príšerne veľa. Ale v skratke, s depresívneho človeka sa zo mňa stal usmievavý, takmer vždy dobre naladený človek.
Ale ak by som mala povedať nejaký zážitok, tak myslím, že asi nič sa nevyrovná tomu, ako sme ešte tri hodiny po koncerte s kamarátkami stáli pri backstage, spievali, snažili sa oblbnúť security... A aj tak nakoniec nevyšli von. Myslím, že z toho dňa je každá vec, čo sa stala zážitok.
*Odpověď na otázku, kolik koncertů zatím navšítila*
Túto otázku nenávidím. Na ich koncerte som bola zatiaľ iba raz. Som toho názoru, že leď sa s nimi človek stretne poprvýkrát po dvoch rokoch, určite v ňom je viac emócií, ako keď ich počúva týždeň a dostane sa na ich koncert..
Hovorím to stále, ale skupina Slza sú dvaja večne usmiaty ľudia, ktorí vám zlepšia náladu už len tým, že existujú. Som rada za všetko, čo som s nimi prežila a budem rada, keď sa mi poskytne ďalšia možnosť vidieť ich.








@onlywattpadgirl1


Ke konci bych ráda pozdravila ještě pár lidí, kteří se mi už do článku nevešli, i když jsem je měla na seznamu. Článek by byl příliš dlouhý a už tak je dost obsáhlý.
Tak tímhle ještě zdravím Simonu Petruškovou, Verču Královou, Natku Ingrovou a Sabču Muchovou! 
Třeba někdy příště!
I taky tyhle holky znám a jsou to jedny z těch, o kterých vím, že i pro ně tohle znamená mnoho!


Na závěr..
Děkuju, Petře a Lukáši.
Děkuju holkám za odpovědi.
A díky mami a tati, nejsem zfanatovaná, jak vy říkáte, za ty tři roky jsem se někam posunula, ale bez vaší trpělivosti se mnou a bez pochopení a toho všeho, co mi teď dáváte by to stejně nešlo!

Díky všem, za přečtení a podporu.
Protože pomalu ale jistě dospívám, takže čím víc článku s tímhle tématem, tím líp. Momentálně jsem ve fázi, kdy si nedovedu představit, že  bych z toho měla dospět, ale jednou u těch článku budu brečet. A jestli to budou Slzy smíchu, nebo vzpomínek, na to vám teď nedokážu vytvořit odpověď.

Dělejte, co vás baví a vložte do toho úplně všechno a hlavně to všechno dělejte s hrdostí a s radostí a nenechte si do toho kecat. 
Přála bych každému, aby tohle alespoň na chvíli zažil s jakýmkoliv vzorem, protože je to něco tak moc pestrého a zvláštního.


Mějte se krásně!

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNEK:
DĚKUJI, SLZO!

MINULÝ ČLÁNEK: ZDE

neděle 1. října 2017

CO JE DŮLEŽITÉ? ŠTĚSTÍ..



Ale.. Co znamená štěstí?
Ahoj. Dnes budu pravděpodobně hodně skákat od tématu k tématu, tak se předem omlouvám.
Tenhle článek už mám rozepsaný hodně dlouho, ale celou tu dobu jsem nemohla přijít na správná slova a neměla jsem přesně promyšleno, co chci sdělit. Vlastně do teď si nejsem moc jistá..
Víte.. právě teď jsem ve věku, kdy pociťuji, že lidé považují za důležité vlastně naprosté zbytečnosti. Ale na to, co bereme jako samozřejmostí se zapomíná a nemělo by, protože stačí pouhý okamžik. 
Já k tomu žádnou zásadní událost nepotřebovala, stačí mi k tomu časté a dlouhé jízdy vlakem, které jsem absolvovala prakticky celé léto. Jízda vlakem je pro mě čas, kdy si sednu a přemýšlím. Většinou s sebou knížku nemám, protože se snažím mít zavazadla zabalená jen s tím, co si myslím, že budu skutečně potřebovat, takže mi ve vlaku dělají společnost moje vlastní myšlenky. 
Jednou jsem sama sobě položila otázku, co je pro mě skutečně důležité
A teď se nad tím pozastavuji čím dál častěji.
Uvědomila jsem si, že občas řeším naprosté malichernosti, nebo ztrácím čas s věcmi a lidmi, které mi za to vlastně vůbec nestojí.

Co je pro mě důležité? Co pro mě znamená štěstí?
Tady je má odpověď..

Hned na začátek, to nejdůležitější.. Moje RODINA.
Všichni pravděpodobně počítali s tím, že to sem napíšu a já si myslím, že věnovat mamce a taťkovi pár slov je rozhodně důležité. Vždyť bez nich bych tady vůbec nebyla!

Bude mi patnáct let. To období, kdy si většina lidi s rodiči zase tolik nerozumí. Já jsem si ale uvědomila, že moji rodiče mi rozumí. Dělají pro mě první poslední. Nemůžu po nich chtít, aby mi rozuměli úplně stejně, jako moji vrstevníci, ale chápou mě přesně tak, jak potřebuji.  
Svojí mamce můžu říct vše a vím, že i když občas nemá, co by mi na to řekla, alespoň mě vyslechne. Den za dnem mi moji rodiče dokazují neúnavnou péči a starost. Strachují se o mě, ale věří mi. 
 K tomu se váže i jedno slovo, které by se němalo brát na lehkou váhu. Důvěra. Důvěra lidí, okolo kterých se pohybuji. Vím, že mi rodiče věří a oni ví, jak moc si to u nich nechci podělat. A hlavně mají výhodu. Neumím lhát. Neumím, nechci a nesnáším lhát lidem, na kterých mi záleží.
Zní to, jako kdybych nikdy nelhala. Každý občas zalžeme, třeba jen milosrdně.

Miluju svoje rodiče za to, že mi dávají takové možnosti. Že mě nechají, abych se sama rozhodla, ve věcech o kterých si myslí, že se sama rozhodnout dokážu. 
To rodiče mi věčně platí většinu mých výletů a koncertů a pouští mě na ně, protože vědí, jak moc mi to pomáhá. Jak moc mě to dělá šťastnou. Nemůžu si na to vydělat sama, jinak bych to udělala. To rodiče jsou ti, kteří mi vždy poskytují pochopení, zázemí a pohodlí. Navždy pro mě budou vzorem, protože si ve svém věku nedokážu představit, jak se tohle dá zvládat. Tak moc si přeju, abych jim nepřidělávala zbytečné starosti. Chci, aby na mě byli pyšní.
 Ale jsem zkratka ten typ člověka, který když doma pomáhá, tak občas vyhodí pojistky v celém patře... 

Přijde mi, že se zkrátka zapomíná na to, jak je to důležité. Štěstí pro mě je, že je celá moje rodina zdravá.
Námět na tenhle článek jsem získala vlakem cestou domů z jednoho výletu.
Mojí tradicí je, si cestou domů sníst to, co mi mamka připravila na cestu. Možná to bude znít směšně, ale zkrátka námět tohoto článku vznikl cestou z Prahy, když jsem jedla bagetu a psala jsem SMS ,,Jedu domů".. 
V tu chvíli mě napadla myšlenka, že je vlastně úplně skvělé mít někoho, komu můžu napsat, že jedu domů... 
Že se mám kam vrátit.. 
Čím častěji někam jezdím, tím raději se vracím.
Za těmi, kteří mě znají ze všech lidí nejlépe a kteří mě milují, ať už jsem jakákoliv. A já mám jistotu, že se na ně mohu vždycky obrátit. Ať se děje cokoliv.
Slova těžko dokáží vystihnout to, jakou lásku ke svojí rodině cítím a nesmírně si vážím toho, že je mám a uvědomuji si, že to tak nemá každý a o to víc si toho cením a všímám si všech těch maličkostí. 
Jen to možná dávám málo najevo.. 

Štěstí jsou ale i přátelé, kteří jsou moje druhá rodina. Ale taková ta, která s vámi ráda celou noc řeší tetování Louise Tomlinsona, pořád se směje vašim trapným vtipům a vy víte, že vám vždycky pomohou. Poslouchají vás i ve chvíli, kdy vy sami nemáte ponětí, co vlastně říkáte.



Když jsem byla malá.. 
Vlastně ještě docela do nedávna jsem měla taková ,,kamarádství" u kterých byl problém, že se vždycky něco pokazilo. Každý z nás se pomalu dostával do období dospívání a začal mít jiné názory a priority.
 Měla jsem i chvilkové období, kdy jsem jen zdálky sledovala, jak mají všichni nějaké dobré přátele, a já byla v něčí společnosti, ale úplně sama.
Nedramatizuji to. Byl to pozdim roku 2015. 
Tenkrát moji spolužáci odjeli do Londýna... Ten zájezd byl projekt, na ten mě ale nevybrali. 
Třídní si mě tenkrát zavolala k sobě a řekla, ať si z toho nic nedělám. A já tenkrát dělala, že je všechno v pořádku, přitom se mi chtělo řvát.
V době, kdy byli pryč byla vyhlášená soutěž. Vyhrála jsem. Neměla jsem nikoho, s kým na akci jet, a tak jsem si vystačila sama. 
A tenkrát jsem tam poprvé v životě viděla Verču. Verču Veselou. Naše první zpráva byla o tom, že si všimla mé výhry a že mi gratuluje a že se nejspíš potkáme.
Setkaly jsme se, ale já se styděla. 
Pak jsem do VIP zóny trefila pozdě, potom musela na pódiu před celým sálem vytvářet čelenky za doprovodu Shopaholic Nicol, připadala jsem si jako absolutní mimoň.
Chtěla jsem někomu psát o tom, jak jsem se tam měla a co jsem dělala. Místo aplikace blogger jsem však využila Word a pro sebe si to vytiskla. 
Měla jsem příliš nízké sebevědomí na to, abych se pokusila něco zveřejnit.

Má akutální přátelství mi pomohli najít Petr a Lukáš z kapely Slza. I když jsem Verču poprvé viděla na té akci, která s nimi neměla nic společného, naše konverzace nebyla prakticky o ničem jiném, než o tom, jak jsou inspirativní.
Pamatuju si, jak mě mamka tenkrát upozorňovala na to, že je to úplně cizí člověk a že takovým se nedá věřit.
Jenže, postupem času jsem do téhle komunity zapadala, cítila se tam dobře a s Verčou si rozuměla.
Za sebe můžu říct, že od doby co tuhle komunitu znám, se podle mě trochu změnila, ale přátelství to skutečně tvoří i dál a já si toho všímám. Tenhle článek ale není Děkuji slzo, na pokračování... Na to si ještě budete muset chvilku počkat!
Vstup do odbobí, které právě teď prožívám, byl neuvěřitelný krok a obrovské plus! A byla to opravdu jen shoda náhod...
Zažívala jsem nevšední zážitky a našla OPRAVDOVÉ PŘÁTELE.
Více času jsem věnovala psaní, takže jsem skončila u tohoto blogu, což je důkazem toho, že mi tihle lidé dodali sebevědomí.



Když jsem se pomalu začala seznamovat se svými přáteli, všimla jsem si toho chování ke mně a cítila jsem, jak mi každou maličkosti dávají najevo, že mě mají rádi, a jak se díky nim a v jejich přítomnosti citím vyjímečná.
Až teď jsem poznala, co je to skutečný přítel, ten který vám vykouzlí úsměv na tváři, a tak dobře vás zná..!
Uvědomuju si každý den, každou zprávou, každým společným okamžikem a dnem, že mi na nich záleží, a jak moc jsem tyhle lidi potřebovala, už když jsem jako malá ležela v nemocnici a stýskalo se mi tam.

Mám přátele, kteří mě dokáží rozplakat absolutní maličkostí. A přesně takové jsem si vždycky přála!
Představte si to nějak takhle. S jedním ze svých dobrých přátel, kterého právě poznáváte (Ahoj Sabčo), sedíte doma v obýváku, a ten jeden z dalších vám napíše, ať si pustíte televizi. Za pár minut na Óčku hraje písnička na přání. Jedna z těch, která má pro vás osobní význam. Vy jste z toho v šoku a z pocitu štěstí brečíte jako hysterka. Nejlepší na tom všem je, že Káťa moc dobře věděla, že budu opravdu brečet a i tak pošle tu předraženou SMS do tý příšerný televize, jen aby vám dokázala, jak vás má ráda, a jak dobře vás zná.
 Tak moc tyhle lidi miluji, a tak moc jsem tyhle lidi potřebovala a přála si je, když jsem je neměla. Vím, že není důležité, jak jsou daleko. Vím, že pro tyhle lidi bych udělala všechno na světě.
To právě oni mi ukazují, co znamená radovat se z maličkostí..
Já jsem si teď stoprocentně jistá, že jim můžu věřit. Že si navzájem můžeme důvěřovat. Že je chci znát do konce svýho života a že všechno, co tady píšu myslím vážně.
Přátelé jsou lidé, kteří vás mají rádi, přesně takoví, jací doopravdy jste. Dokážete s nimi být sami sebou. Nepamatuju si den, který bych s těmihle lidmi považovala za promhraný. Každá vteřina je pro mě vyjímečná a každý den v jejich přítomnosti je nezapomenutelný a nezáleží na tom, jestli sedíme doma na gauči a počítáme si crushe, nebo podnikáme nějaký z našich geniálních výletů...
Jsem přesvědčena o tom, že jsou to pro mě ti správní lidé. Hledala jsem dlouho a teď cítím, že jsem je konečně našla. Shodou okolností, náhod a štěstí. Jsem tak šťasná, když vím, že je mám!
Já vlastně ani jednoho z nich neznám celé tři roky. Mám pocit, že je budu poznávat celý svůj život, že mě budou vždy něčím překvapovat a že to všechno bude stát za to. Ani vteřinu jsem o nich nepochybovala.
Tuhle fotku mám fakt ráda, sorry girls.
Nikdy dřív jsem ke svým kamarádům necítila takové pouto, nikdy dřív jsem nikomu neposílala dopisy, když jsem cítila, že jim potřebuji něco sdělit. (Nebo je vkládala do pracovního sešitu z ruštiny, viď Zuzko..)
 Mých opravdu dobrých přátel je jen hrstka. Na prstech jedné ruky bych je dokázala spočítat.. Jenže tady nejde o to, že čím víc máte kamarádů, tím líp.. Stačí ten, o kterém jste den po dni přesvědčeni a říkáte si: Ano.. To je přesně on. Ano to jsou přesně oni. Ti, o kterých bych mohla psát věčně.
Vždycky mi budou připomínat tohle všechno. Uvědomila jsem si, jak je důležité dokazovat, jak vám na někom záleží.
Když se moji přátelé svěří mně, snažím se jim pomoct a nikdy si to u nich nechci pokazit.
Všichni tihle lidé, včetně mojí rodiny mě mají rádi i s mýmu chybami, o kterých třeba ani já sama nemám ponětí.


Dospívání je skok. Občas jste si přesně jistí s tím, co chcete. Chvílemi se ztratíte a nevíte, kdo vlastně jste..
Teď tu nechci mluvit o dospívání, proto o něm.. Budu psát asi opravdu brzy.

Další důležitá věc je pro mě a určitě pro každého z nás zdraví. Podle mě stejně křehké, jako důvěra. Cokoliv se může pokazit pouhým okamžikem. A právě naše zdraví je to, co každý z nás automaticky chrání.
Rodičům píšeme zprávy, že jedeme v pořádku domů. Moje mamka pokaždé, když odcházím nezapomene zdůraznit, ať na sebe dávám pozor. 
Proč?
Protože, když jde o něco skutečně vážného, tak si pak nepřejete nic jiného, než řešit nějaké malichernosti.
Když jsem byla malá, vždycky jsem si přála spoustu hmotných věcí. Domeček pro panenky, nebo lepší mobil..
Čím jsem starší, tím si uvědomuju, že si nejvíc ze všeho přeji, aby byli všichni okolo mě zdraví a nic je netrápilo.
Málokdo to o mně ví, ale když jsem byla malá, nechodila jsem do školky. A ani do první třídy...
Jako malá jsem trpěla na atopický ekzém. Vyrážku jsem měla po celém těle a lidé ve třídě se mě štítili a mě samotnou to trápilo. K tomu se přidalo i to, že jsem pokaždé, když jsem onemocněla, nebo pouze nastydla, nechtěla jíst a skončila jsem na ifuzích. A já tenkrát byla opravdu hypochondr. Myslím si, že to mělo co dočinění s psychikou ohledně všech těch potíží, které jsem s ekzémem měla.
Pořád na mě zkoušeli nějaké mastičky, diety, v nemocnici jsem byla opravdu často a znala jsem pojmy, které pro ostatní vrstevníky v mém okolí byly úplně cizí. Neměla jsem moc kamarádů, protože jsem neměla tu možnost, si nějaké najít. 
V únoru v roce 2010 jsem byla na tři týdny hospitalizovaná v nemocnici v Hradci Králové. 
A tam to všechno skončilo. Můj poslední pobyt v nemocnici. Za posledních sedm let jsem tam byla jednou. Na dva dny s podezřením na slepák.
Za těch sedm let se mi srovnala jak imunita, tak vyrážka. I někteří moji spolužáci, si na to ještě pamatují.
Nechci se tady litovat, protože i přes to, že to nebyla sranda, jsou tu i daleko horší věci.
Moje kamarádka Klárka, kterou znám již od dětství si prošla mnohem horší situací. Poprala se, se zákeřnou nemocí. 
 Je to nevěřitelně veselá holka, cestuje a přijde mi, jakoby se věčně usmívala. Vídám jí málo, i přesto vím, jak všechno zvládá s nadhledem.
 Neuvěřitelně jí obdivuji a respektuji a nepřeji jí nic jiného, než aby už byla po zbytek života šťastná, protože už si své zažila.  Je to neuvěřitelný člověk a chtěla jsem se o tom zmínit..

Zdraví přeji vždy a úplně všem.. A často si na veřejnosti všímám a bylo to zrovna nedávno, jak se spíše usmívají ti, kteří jsou třeba upoutaní na vozíčku.. 
Pak občas potkáte člověka, který vidí chyby úplně ve všem.. Možná si neuvědomil, že je fajn radovat se i z takové maličkosti, jako je ráno vstát na vlastní nohy a jít se nasnídat.
Myslím si, že tohle je rozáshlé téma. A na můj věk pořád příliš složité.
I tak jsem se o tom chtěla zmínit, protože je to také jedna z věcí, která pro mě znamená štěstí.

Štěstí je pro mě i ,,můj vlastní svět"   
To u čeho odpočívám a co pro mě není na obtíž. To, co dělám s láskou.
To, co dělá mě mnou, když už se ve všem ztrácím. Já se v pubertě v jednom kuse ztrácím a občas nevím, kdo jsem. Ale jsou tu činnosti a záliby, při kterých vždycky najdu sama sebe.
Miluju ztratit se v atmosféře koncertu. Já, přátelé, má oblibená hudba a okamžiky. Nic víc pro mě v tu chvíli neexistuje.
Psaní. Když mě to opravdu chytne a já si uvědomím, že si v hlavě skládám nějakou novou myšlenku a je toho čím dál víc, tak si sednu a píšu. Když píšu. Jsem to JÁ. Jsem jako v transu, píšu, nic víc nevidím, neslyším, nevnímám. Jen to, co chci sdělit. A když to dopíšu a jsem s tím spokojená, mám z toho všeho radost a cítím, že se někam posouvám. A to mi za to opravdu stojí.
Čtení. O čtení mám samostatný článek.
Když čtu, ponořím se do světa někoho úplně jiného. Na chvilku jsem někým jiným. V hlavě si představuju, jak daná situace vypadá. A podobně jako u psaní.. Na chvíli neexistuje nic jiného. Jenom já, děj, moje představivost a pocity.
A také si rozšiřuji slovní zásobu!
Hudba.
Neexistuje pro mě den, kdybych si nepustila nějakou písničku...
Obdivuju všechny moje oblíbené umělce, kteří dokáží své pocity popsat tak, že je z toho úžasný text, který vám dokáže něco předat, vykouzlit úsměv na tváři a nebo vás rozplakat.. Zkrátka ve vás vzbudí emoce.
Miluji hudbu, a i když sama žádnou neskládám, baví mě tyhle umělce podporovat.
Jsou písničky, které když slyšíte hrát, tak se vás probudí ta část vašeho já, kdy tancujete po pokoji a nevíte, kdo jste. Takové chvíle jsou k nezaplacení!
Pak jsou tu ale písničky, které když slyšíte, tak se vám vybaví nějaká vzpomínka. Jsou v tom emoce jak autora, tak i ty vaše. Občas si lehnu na podlahu, takové písničky si a přemýšlím.
Baví mě kupovat si alba, baví mě hledat si významy textů, nebo si vypisovat zajímavé věty. 
Miluju se v hudbě ztrácet a Miluju se v ní nacházet.
Hudba mě doprovází v dobré i špatné náladě. V životě.
Znamená to pro mě strašně moc. Víc můžete číst tady.
Věřím, že se každý v něčem dokáže najít tak, že se v tom ztrácí. Tak nějak.. Správně ztrácí.
Nají něco, co vás baví, pro něco žít a dělat to s nadšením. To je štěstí. 
Myslím si, že každý má nějakou svojí zálibu, svůj skrytý zdroj štěstí. Občas to chce čas a odvahu zkusit něco nového. Já vím o čem mluvím. Koukni sem!
Miluju se v takových činnostech rozvíjet a neúnavně se posouvat dál.
Objevujte se, překvapujte se a mějte se rádi.

Rodiče mi vždycky říkají ,,uklidni se, škola je důležitá".. O tomhle bychom se mohli bavit hodiny. Čekají mě přijímačky a všichni okolo mě to zbytečně řeší, vím o tom a neberu to na lehkou váhu. Ale taky se kvůli tomu nechci omezovat a trápit se.

Mám vysněnou vysokou. Chci na žurnalistiku. Chci moderovat, psát, chci samu sebe a svoje okolí neustále překvapovat. Ale i tak si myslím, že člověk co vystuduje nějakou školu, pak většinou dělá něco jiného. Svojí představy se ale nechci vzdát.
Když jsem byla malá, před cizím člověkem jsem sotva pípla. Teď vyloženě s nadšením bojuju za to, abych mohla mluvit před davem. A čím větší dav tím líp! Já to fakt nechápu, ale líbí se mi to!


Tohle je všechno, co vám chci dnes říct.
Tady je má odpověď na dnešní otázku, kterou jsem sama sobě položila..
Jak zní vaše odpověď? 
Mnohokrát jsem se u psaní rozplakala... Dala jsem do toho kus sebe.
Nikdy jsem o to na konci článku neprosila, ale teď ano..
Napište mi kamkoliv, co si o dnešním článku myslíte. Je to pro mě moc důležité. Stejně tak jako to, že jste si našli čas a dočetli tento článek, až do konce. Děkuji vám za to!
Byla bych šťastná i za vaše sdílení... Pošlete tohle dál, prosím..


Mějte se krásně. Hledejte maličkosti. Radujte se z nich. 
A..
Až budete někomu přát třeba k narozeninám ,,Hodně štěstí, zdraví" myslete to upřímně. Neberte to jako formální záležitost..


MŮJ INSTAGRAM: saraviskova

MINULÝ ČLÁNEK: MOJE LÉTO 2017
SOUVISEJÍCÍ:
NIC NETRVÁ VĚČNĚ
A TAK JSEM TO ZKUSILA
JE TO DLOUHÁ CESTA ZA ŠTĚSTÍM..
DĚKUJI, SLZO!