sobota 22. července 2017

VÝLETY PO NAŠEM


Ahooooj!
Je tady ještě někdo, kdo si pamatuje článek z minulého roku, kde jsem popisovala, jak u nás byla Verča pět dní a každý den jsme měly něco v plánu?
I letos to není vyjímka.

Výlety vždycky skončily nějak zvláštně. Jeden nám dokonce nevyšel, ale nám to nevadilo.

Výlety s Verčou započaly v neděli 9. července a skončily v sobotu 15. července.
Všechny je sepíšu postupně, a doufám, že se občas pobavíte. 
A snad se vám budou líbit fotky, které celý článek doprovází!



PROKOPSKÉ ÚDOLÍ

Jelikož Praha je Verčinou přestupní stanicí k nám vydala jsem se jí naproti a společně jsem se rozhodly podívat se na Prokopské údolí. V Praze a okolí je pořád co poznávat a v ten den jsme měly na seznamu právě tuhle přírodní rezervaci a já přírodu MILUJU.

Den byl zezačátku slunný, příjemný a pohodový. S Verčou jsme se sešly už v půl deváté a vydaly se na cestu. Ta netrvala dlouho a podél cesty jsme se vydaly k Prokopskému jezírku. To je velice nenápadně schováné, takže jsme zabočily z cesty a najednou se nám ukázalo v celé kráse.
AtmoMusic tam natáčeli jeden ze svých klipů, ale ani podle fotek to zdaleka nevypadá tak, jako v realitě. Je to neuvěřitelně kouzelný. Pobyly jsme tam společně docela dlouho a zjistily jsme, že celá přírodní rezervace má 13 ,,zastávek" a jelikož jsme měly celý den před sebou, rozhodly jsme se, že zkusíme stihnout úplně všechny.
A tak jsme šly příjemným prostředím, ale většina z těch zastávek vlastně ani nebyla vidět, nebo to byly zastávky typu ,,Kámen Karla" kde vlastně leží šutr. Tak nějak.
Taky jsme cestou viděly jeskyně, ale jinak nás vesměs obklopovaly nádherný skály a pořád bylo co fotit!


Verča se chtěla v ten den podívat na jednu vyhlídku, a tak začala cesta na ní. Až do doby, než jsme se rozhodly, že tam půjdeme byl ten výlet pohoda. 
Pak se ale postupně začalo všechno tak nějak kazit takovým naším stylem.
Těch třináct zastávek jsme pravděpodobně neviděly, ale stejně byly všechny typu Kámen Karla, takže je to úplně jedno.

Nejdřív jsme viděly dům, byl jak z obrázku a přesně tam bych chtěla bydlet. Jen jsem si ho nevyfotila, protože mi to přišlo hloupý, ale prostě miluju přírodu, takže snad si to dokážete představit.
Divila jsem se, že cesta, kterou jsme šly, byla v navigaci, jenže to jsem nevěděla, jak se to bude vyvíjet dál.
Pořád nás obklopovala kouzelná příroda. Motýli, stromy, květiny, skály. Taky jsme šly chvilku polní cestou a bylo fakt strašný horko, takže když jsme došly k cíli, prostě jsem si lehla na jednorázovou pláštěnku. Verča se mi smála, že je mi k ničemu. Já pronesla, že by mohlo začít pršet, protože mi horkem bylo fakt zle.
A tak začlo do pěti minut poprchávat.




Zezačátku nás to osvěžilo. Pořád se to tak nějak střídalo, ale obloha nevypadala moc slibně.
Po chvíli jsme zjistily, že už to nemá smysl, schovaly se pod nepotřebnou jednorázovou pláštěnku a vychutnávaly si ten skvělej výhled. 
Uznaly jsme, že by bylo fajn vyrazit domů.
A pak to začalo.
Pár kilometrů cesty.
V dešti.
Pak začaly hromy.
Blesky.


Šly jsme cestama, který nebyly cesty, ale i tak byly v navigaci. Uchvátily nás další skály a pak jsme se rozhodly sestoupit takovým ,,menším" srázem dolů v lese. A pořád byly blesky.
Nakonec jsme to sešly, šly a šly a pořád pršelo. Natoupily jsme na MHD, pak na vlak, jely domů a smrděly nám nohy.
Takhle proběhl první den našeho výletování. Takhle probíhá naše přátelství. Takhle probíhají moje výlety za jezírkem za Prahou.

HRANICE NA MORAVĚ

Druhý den jsme se vydaly za Barčou do Hranice na Moravě.
Je tu Verča, která vlastně tvrdila, že vlak jede v 7:35, a tak jsme ještě v 7:20 byly v klidu na mobilu. Jenže já jsem si pak uvědomila, že typ vlaku, kterým jsme jely na přestupní stanici jezdí v 7:25. 
A pak jsem tu já. Já mám nádraží za rohem. A tak jsme stihly vlak a odstartoval náš druhý den..

Hranice na Moravě je známá celkově jako oblast Haná a je nedaleko Olomouce. V Olomouci jsou tvarůžky a v Hranici Hanácká Kyselka, ale taky Hranický kras.
A teď pozor.
Jednou jsme v testu v zeměpisu dostali otázku, která propast v Česku je nejhlubší. A protože já mám kamarády všude, vím, že Macocha to není. Protože je to ta Hranická.

A pozor, je dokonce nejhlubší propastí světa. Konkrétně to teta Wiki uvádí jako nejhlubší zatopenou sladkovodní jeskyni světa.
Taky se mi tomu nechtělo věřit, ale je to tak.
Je to nenápadný místo, ale mně se tam moc líbilo a hlavně jsem se v ten den cítila mezi svýma.
Prázdniny jsou od toho, aby se prožily s lidmi, se kterými chcete a které máte rádi, a kde jinde s těmi lidmi být, než u nejhlubší propasti světa?  Jo a vlastně Barča se tam zamilovala.

Potom jsme se podívaly na vyhlídku, kde byl krásný výhled na celé Hranice.  
Přikládám tři fotky, aby jste se taky podívali!




Celou tu dobu jsme měly hlad a Barča nás chtěla vzít na luxusní pizzu.
Určitě znáte pocit, když máte hlad a těšíte se. Takže jsme došly do restaurace Monika, a chtěly pizzu. Jenže ta se začala prodávat až o hodinu později, a tak jsme si řekly, že tam počkáme.
A nakonec jsme se dočkaly.
A jak to říct...
FUJ.
Představte si, že jíte ponožku, co vypadá jako těsto na pizzu, potom na to dejte tunu ale fakt TUNU rajčatového protlaku, hoďte na to zlevněnou šunku z Kaufu a dejte na to PLÁTKY sýra. A pak to prodávejte pod profesionálním názvem za 130,-
Nejlepší pocit je ten, když jíte pizzu, na kterou jste se tak těšili a pokaždý když si kousnete, tak máte co dělat, aby se vám ten sýr s tou šunkou neodlepil od toho protlaku. Nakonec se stejně odlepil.
Podle mě jsme měly považovat vrácení peněz a vyčištění žaludku, protože mi zkazili chuť na dost dlouhou dobu.
Tak jsme to šly rozchodit a ještě se podívaly po Hranici. Hranická radnice je vlastně zámek a ten interiér je hodně zvláštní místo. 


Co myslíte?

Taky tak milujete fotky, který vám úplně přesně připomenou nějaký moment?
Mně se výlet líbil a jsem ráda, že jsem měla tu možnost prožít takový den, protože na to jen tak nezapomenu... (Můj žaludek taky ne.)

MONOPOLY

V ten den jsme měly v plánu Macochu. To abychom s Verčou porovnaly dvě propasti za dva dny. Ale ráno pršelo tak moc, že jsme se v ten den dočkaly vyčerpávající prokrastinace s mobilem v ruce a brambůrkama v druhé. Taky jsem Verče vysvětlila Monopoly a konečně si měla po dlouhé době s kým zahrát. Večer jsme se pak vydaly na hřiště, aby se můj brácha necítil nedoceněně, a pak jsme se koukaly na Yesmana. 
Vlastně jsme se tak nějak flákaly, ale hlavní je, že  jsme strávily další den pospolu.


PARDUBICE A BURGER

Vypadalo to na pohodový den bez komlipkací. Ale pochopte, že když něco vypadá na pohodový den, tak to tak nikdy nebude?
Nejdřív jsme si prošly Tyršovy sady a fotily se u mostu v parku Na Špici. Ten most mi přijde na fotky fakt hodně zajímavej a zrovna v ten den bylo hezky zataženo, takže to vypadalo neuvěřitelně kouzelně.

Ale to mi nedošlo, že když je ,,hezky" zataženo, že by třeba mohlo pršet..
  Cílem celé naší cesty do Pardubic bylo Bistro Fifties, nebo American Stop. Netuším, jaký název je aktuální, kažodpádně bistro je hodně velký kus za Pardubicema.
Ale za návštěvu to rozhodně stálo, protože venkovní interiér je takový ,,retro americký" hodně hipster. Je to příjemné prostředí a připomíná mi takový ty americký bistra na kraji silnice (proto se to možná jmenuje American Stop..)
Zlákaly nás burgery, ale podle mě tam za ochutnání stojí úplně všechno!
Burger měl skvělej dresink a hranolky nejlepší koření.
Ale taky tak mají neuvěřtielné množství mléčných koktejlů.
Po gastronomickým zážitku z Hranice jsme si tímhle spravily chuť.
Určitě jsme tam nebyly naposledy, rozhodně se tam najíte a cenově to taky nevyjde tak hrozně.
 

Akorát nás teda cestou na autobus potkala ,,přeháňka", ale já už to vlastně beru jako samozřejmost. Achjo...




Co víc říct. Než to, že jsme to prostě my... Verče to moc sluší, že.

DOLNÍ MORAVA

Mám pocit, že to byl jediný den, kdy nepršelo, ale sluníčko taky nesvítilo, takže si člověk moc nevybere.
Stezka v oblacích na Dolné Moravě je hodně, hodně vysoko, takže se dalo předpokládat, že tam bude zima. Že to bude ale až tak šílený, nečekal nikdo z nás.
Výhled na okolí je fakt krásný, ale to počasí to všechno docela zkazilo a úplně nahoře byla neskutečná zima. 
Když jsme stezku sešly nahoru a pak opět dolů, rozhodly jsme se jít s Verčou na bobovou dráhu a ta nás bavila tím způsobem, že jsme pak šly ještě jednou. 


Úplně nevím, co bych vám k tomu psala, protože jsem od toho očekávala trochu víc.
Ale musím říct, že i tak výstup úplně nahoru za to stál, protože ty výhledy,  to je prostě něco pro mě! ♥ 
Jen se podívejte sami..






LITOMYŠL

Město, které znám od dětství. Ale až když jsem se tam vydala s člověkem z Ústí nad Labem jsem najednou poznala, že je vlastně neuvěřitelně kouzelný.
Litomyšl pro mě vždycky znamenala jenom nemocnici a alergologii. Na začátku července tam ale vystupovala Slza, pak Milan Peroutka s kapelou a nakonec jsem tam musela vzít Verču.
A díky třem návštěvám, kdy jsem to město mohla poznat i z jiné sránky se stalo mojí srdeční záležitostí. V mém případě to zní fakt šíleně, protože se vždycky ženu do opačných koutů republiky, nebo si říkám, jak je krásná Praha. Ale občas je fajn toulat se po městě, kam se dá vyrazit autobusem.
Ráda bych vám popsala, co se mi na tom všem vlastně tak líbí. 
Jednoduchost.


Litomyšl se pyšní zámkem, který je památka UNESCO.


Jo a vlastně bych málem zapomněla zmínit, že se to NIKDY a NIKDE neobejde bez něčeho, co pokazíme naším osobitým pubertálním způsobem.
Vlastně se mi na tom městě líbí absolutní maličkosti, které ale to město dělají tak krásný..
Tak třeba úplně jednoduše. Zámek. Klášterní zahrady, kde mají cukrárnu s kopečkovou zmrzlinou s přichutí manga. Kde jsou kousky manga. To chcete.
Nebo pralinky na náměstí. Myslím, že ta kavárna se jmenuje Chocco Caffé, je strašně krásná vevnitř. Za pralinky si teda trochu připlatíte. Ale co si budem, je to čokoláda, která si čokoláda říkat může. Absolutně se to nedá srovnávat s ničím jiným a hlavně.. Stačí vám jeden kousek a přejde vás chuť na sladké. A říká to člověk, který je schopný sníst celou tabulku čokolády ze supermarketu úplně sám.
Prodávají tam hromadu druhů a chutí. Mají tam i dorty a domácí limonády. Řekla bych, že je to tam hodně oblíbené místo. 


Litomyšl na mě ale kromě jídla (s Verčou máme wishlist, co všechno ještě potřebujem sníst) udělala dojem i tím, jak se o to město pečuje. Bydlím ve městě, které má stejný počet obyvatel, možná i o kapku víc, ale jak jsem procházela Litomyšlí, zjistila jsem, že se to absolutně nedá srovnávat. 
Jelikož se tam narodil Bedřích Smetana, přišlo mi, že se tam dbá o kulturu ještě líp. Mají dokonce rozhlas, kde prostě mají nekonečno informací a pozvánek. Město má vlastní festival, na který jsem četla recenze. Prý se oproti minulým ročníkům ještě o něco zlepšil.
Nevím, čím přesně to je, ale na první pohled to zkrátka působí tak, že si toho města umí vážit.
I to město samo o sobě je takový čistý, alespoň z míst, kam jsem se stihla podívat.
Myslím si ale, že to, že se u nás ve městě nenarodil Bedřich Smetana neznamená, že pocítím takový obrovský rozdíl v takových maličkostech..
Pravděpodobně to město má svoje mouchy, ale jelikož jsem tam vždycky jen návštěník, zase jich tolik nevidím.. 


Vlastně vás teď určitě zajímá, proč jsme něco pokazily.
Takže si představte mě, puberťačku, která si několik dní, před návštěvou Litomyšle koupila CD Harryho Stylese.
Pak si představte Verču. Její třináctileté directionerské já nosilo tričko ,,Chci na Take Me Home Tour" a nakonec se dostalo do Berlína.
Takže tak. 
My dvě.. Jsme se vlastně schovávaly před deštěm a taky přemýšlely nad tím, jestli si dát limonádu. Do té doby přestalo pršet, a tak Verča řekla něco jako: ,,Už bysme mohly jít" a já vlastně řekla: ,,No vlastně asi nemohly, protože tady sedí ten týpek, co vypadá jak Harry Styles"
Verče už jsem ho několikrát popisovala.
 Psala jsem přeci, že ta kavárna je hodně oblíbené místo, ne? :)))
A tak vlastně i když už nepršelo, tak jsme stály u tý kavárny, kde měly i ty pralinky. Stály jsme tam dalších deset minut. Jejda.
 Milujte tu kavárnu, protože je to jedna z mnoha, která tam je, ale i tak ve stejný moment a čas sedí někdo, kdo vypadá jako Harry. Hodně moc.
A tak jsme se vlastně zamilovaly. Jejda.
Pak jsme uznaly, že je nevhodné a podzřelé koukat po někom, koho neznáme. A hlavně jsme byly určitě nenápadný.. Jejda.
Ale furt lepší ,,milovat" někoho, koho neznáte, než někoho kdo neexistuje.


Tak jsme se odešly vyfotit do jedný kouzelný uličky, kde vlastně šel zase ten Harry. Ne pravej, ale ten, co tak vypadal. Ono to vyjde na stejno, heh. Ale my jsme s tím nepočítaly, takže Verča zapůsobila zmateně, a z ničeho nic se mě zeptala, odkud jede autobus. A tak jsem se začala smát. Takže jsme vlastně byly maximálně trapný. (Jejda.) Ale musíte takový situace brát pozitivně.. Horší by bylo, zeptat se ho na náměstí, kolik je hodin, a pak si uvědomit, že stojíte pod hodinama..
To se nám nestalo! Jen si musíte říct, že mohlo, takže se vám uleví, že to mohlo být trapnější.
Náhoda je blbec, my za to nemůžem, že tam šel!
Vhodné místo na výlet.
Určitě vás okouzlí taky..
Ta Litomyšl, samozřejmě..


Třeba tahle ulička mi přijde neuvěřitelně kouzelná, musíte jí vidět sami..♥

Možná to nevyznělo tak vtipně, ale hlavně to berte s nadsázkou.
Na tenhle den s Verčou ale jen tak nezapomenem, věřte, ta sitauce byla mnohem vtipnější....


Nedá se nic dělat, tenhle týden nám počasí nepřálo úplně podle plánu a i když nevyšlo všechno. Čas jsem strávila s lidmi, se kterými jsem si přála a o to mi šlo ze všeho nejvíc.
Nikdy nezapomenu na večery plné smíchu a prohry v Monopoly, ani na tu pizzu a jednorázový pláštěnky.


Na závěr úplně jednoduše.
Vážím si každé minuty, každé hodiny, každé chvíle a všech momentů a výletů s člověkem, jako je Verča. Je to chudák chodící navigace a bez ní bych byla ztracená, ale nejen na výletě, ale i v reálným životě. I v tom nereálným, kde sníme o všech crushboyích a výletech na Maledivy.
Už podruhé jsme se takhle sešly a tohle naplánovaly a fakt si toho cením a budu na to dlouho a ráda vzpomínat s úsměvem na tváři.
A tak jsem ho doufám vykouzlila i vám, protože i když závěry výletů skončily jakkoliv, berte to všechno s nadsázkou.
Ten týden se konal ještě Létofest. Samozřejmě, že ne všechno bylo v pořádku, kažopádně to popíšu a na konci léta.

Děkuji za přečtení!
Snažila jsem se to shrnout stručně. No nejsem si tím tak úplně jistá...
Mějte se hezky! ♥





neděle 16. července 2017

MOJE TIPY NA KNÍŽKY \1\

Zvětšení fotky trošku zničilo kvalitu, takže se omlouvám!

Ahoj!
Od článku o knížkách už nějaká ta chvíle uběhla, a tak  je na čase znova obhájit život knihomolů.
Od první chvíle, co si blog píšu bylo mým záměrem mít občasnou sérii článků, kde vám prezentuju moje osobní názory na přečtené knížky. Je sice super přečíst si recenze na databázi, ale tam vám podle mě neřeknou ten správnej názor, od toho jsem tu já! Hehe.
Kniha mě často zaujme díky názvu, krátkou ukázkou a stručným přehledem o čem je. Knížka mě ale okouzlí vždycky až po tom, co jí skutečně začnu číst. A víte co se říká ,,Nesuď knihu podle obalu"
Pokud jste nečetli ten předešlý článek určitě si ho přečtěte a budete o mém vztahu ke čtení ještě víc informovaní.
Měla jsem pocit, že jsem v tom zmínila snad všechno, ale nejsem si tím tak jistá. O čtení bych dokázala mluvit pořád, protože znám tisíc důvodů proč to milovat.
Někdo si stojí za názorem, že se s tím člověk narodí. Že si sedne a čte. Svým způosbem je to pravda, ale ne tak úplně. Protože knížek je takové množství, že si podle mě každý člověk najde tu svou.
Já čtu už odmalička, ale podle mě si čtení může kdokoli zamilovat i v průběhu života.

Nesnáším lidi, co řeknou, že čtení je nuda.
 Je to blbost. Nudný není čtení, ale možná jste si nevybrali tu správnou knížku. Ještě víc mě nakrkne, když k tomu někdo dodá, že je to ,,Ztráta času" ,,Film trvá dvě hodiny.."
To abych nás knihomoly teda rychle obhájila.
Podle mě stačí chtít. Stačí chtít a poznat to kouzlo. A taky musíte umět číst. To, že přečtete vzkaz na ledničce totiž neznamená, že to umíte. Myslím to vážně..

Když se totiž někdo, kdo číst umí a číst chce, začte do knihy, znamená to, že to vnímá. Představuje si a žije v danou chvíli daným momentem v knize. A já to na tom tak miluju..
Když mě totiž občas už ta moje realita nebaví, s radostí se na pár hodin ponořím do světa někoho jiného.
Je tak skvělý, když nevíte, jak to všechno vypadá. Jak vypadají postavy a jejich domy. Jejich školy a jejich kamarádi. Každý z nás si to všechno totiž představí jinak, protože každý máme jinou fantazii.
Ve filmu to máte všechno nalinkované a zabíjí to vaší představivost.
Neříkám, že jsou filmy špatný, ale až mě někdo někdy budete chtít vzít na rande, radši mě vemte do knihovny :))))


Jediný můj problém je, že tady uslyšíte o několika knížkách, kde autor/ka popsiuje pár kluků, tak rozkošně, že jsem si je v průběhu čtení šla vygooglit na nějakých fanstránkách, kde prezentují to, jak si je ostatní představují. Není to dobrej nápad a to hned z několika důvodů:
1.) Může vám to zničit vaší osobní zamilovanou představu o tom, jak daný kjůtboj v knížce vypadá (u mě se to naštěstí tak nestalo, a dál jsem si představovala svoje)
2.) Když fotku vyhledáte a fakt vám to vyhledá někoho hezkýho, tak se zamilujete ještě víc (hah)

Hledejte hrdiny spíš až po přečtení. A nebo klidně vůbec.
Já jsem si ty kluky hledala z důvodu svojí vlastní, pubertální zvědavosti. Takže NIKDY SI JE NEHLEDEJTE V PRŮBĚHU PŘÍBĚHU, protože hrozí, že vám to zničí vaše osobní představy. Ale po přečtení si to ověřte, zamilujte se a dejte si to třeba na tapetu.

Tak já jdu rovnou na popis těch kjůt knížek, takže pokud vás to nezajímá, fakt mě to mrzí, ale teď pár kratších odstavců věnuji romanťárnám. Tak to kdyžtak přeskočte. Snad najdete alespoň nějakou, která vás zaujme.

FANGIRL
A přesně to je to o čem mluvím. Typická knížka pro holky, kde si nepřejete nic jinýho, než aby ten cuteboy konečně dal vaší hrdince pusu. Protože přesně v těhlech knížkách, stejně jako skoro ve všech svýmu hrdinovi fandíte a občas vás už fakt nebaví čekat, kdy už se konečně stane to na co čekáte.  A občas na to čekáte fakt dlouho, ale čtete jednu kapitolu za druhou, a všechno vás to tak baví, a všechno to tak milujete.. Že se najednou ocitnete na konci knížky a všechno je vám moc líto, ale zároveň to všechno milujete, pořád se neumíte vrátit do reality a nedokážete se smířit s tím, že druhý díl neexistuje a vám nezbývá nic jinýho, než si domyslet, že se vzali a žijou spolu šťastně až do smrti. 
Taky si budete chtít po přečtení týhle knížky jít koupit do Starbucksu perníkový latté a budete doufat, že někdo tak skvělej a zajímavej, jako Levi fakt existuje a že chudák neumí číst a vy mu budete muset předčítat. Že se smíří s tím, že vám všude visí plakáty a že píšete ujetý fanfikce o světě čarodějů. 
Zní fakt ulítle? No a právě proto tu knížku miluju. 
Je ulítlá, neuvěřitelně svá a roztomilá.. Je sice obsáhlá, ale je hodně pohodová, taková nenáročná. Já jí měla ráda i přesto, že mi přišlo, že se v ní občas vlastně tolik toho neděje. 
Jsem zvyklá, že se v knížce pořád něco děje, že občas úplně zapomínám na to, že jsou i knížky, kde nemusí být děj vždycky tak vyhrocený a že je občas třeba si přečíst něco, co vás hodí do klidu.
Svoje lidi si ta knížka našla. A pokud si k ní najdete cestu, budete milovat všechno, co v tý knížce je.. Včetně gravioli. Ale to pochopíte, až si tu knížku zkusíte přečíst. 
Tak, co jdete do toho? 
Je to romanťárna, ale tak nevšední a zvláštní!
Jen vás fakt bude bolet, až zjistíte, že takovej kluk vlastně vůbec neexistuje... :((

AUTOR: Rainbow Rowell(ová) 
New York Time Bestseller 
Můj Stručný popis: Hlavní hrdinka Cath přichází na vysokou společně se svým dvojčetem Wren. Cath žije tak nějak ve svým vlastním světě plným mágů, píše svoje fanfikce. Miluje to. Vysoká jí ale nabízí poznat nové lidi, odtrhnout se od stereotypu a taky se skutečně zamilovat... 



VŠEM KLUKŮM, KTERÉ JSEM MILOVALA
 AUTOR: Jenny Han(ová)
 Můj stručný popis: Hlavní hrdinka Lara Jean se už nekolikrát zamilovala. Vždycky na to chtěla zapomenout tak, že naspala dopis na rozloučenou, vložila ho s přesnou adresou do obálky a schovala do krabice na klobouky. Nikdy nepřemýšlela o tom, že by se mohly dostat ke všem klukům, které kdy milovala...

Jenže většina z nich se poslala a Lara Jean vlastně neví, koho miluje. A vy to vlastně nevíte taky, protože většinu kluků popsala autorka tak roztomile a hezky, že nevíte, koho milujete vy a koho chcete aby milovala Lara Jean. Tak se do toho zamotá vlastně každej a pokud si to zamilujete (každá holka si to zamiluje), tak budete mít potřebu číst pořád dál a pořád vlastně nebudete vědět.
Knížka je malinko podobná Fangirl, je taky pohodová, vtipná a taková ,,svá"
Neuvěřitelně mě to bavilo číst, už jen ze zvědavosti, jestli někdy vlastně budu vědět. Vy vlastně sami nebudete vědět, jak chcete aby to dopadlo a jak si představujete konec. 
Teď vlastně nic nevíte, tak jděte do knihovny a jděte si to přečíst...:))
Tahle knížka mě ale vážně zaujala prostě tím, jaká je a co v ní je. Skutečné kouzlo poznáte, až jí zkusíte.



P.S. STÁLE TĚ MILUJU

Pokračování knížky Všem klukům, které jsem milovala. Stejná autorka i můj stručný popis.

Na knížce se kromě děje nic nemění, pořád nevíte, koho chcete aby Lara Jean milovala, občas, pokud jste jako já, jste z toho fakt emocionálně v háji, brečíte nejdřív štěstím, pak neštěstí, pak smíchy..
Autorka píše skvěle, zábavně a napínavě. Tahle série mě vážně moc baví, obdivuju všechny autory, co dokáží takhle psát. Děj zkrátka pokračuje dál, a pokud si zamilujete první díl, tak druhý taky.
A dokonce má na konci léta vyjít i třetí díl, což je skvělá zpráva, no.. 
Budu to já, kdo poletí do knihkupectví jak největší blázen. 
Ale knížek, kde autoři popisují kluky roztomile a navíc v popisu dokonce nosí mikinu přes hlavu není nikdy dost.
Prostě knížka pro holky, co si budem.
Pojďte se do toho taky zamilovat!:D

Tyhle typy knížek jsou jako horská dráha, na konci si řeknete, že to potřebujete zažít znovu.
A když si někdo může milionkrát pustit jeden a ten samý film, proč by si někdo nemohl milionkrát přečíst jednu a tu samou knížku?

V den mých narozenin, 7. října 2017 se v Praze chystá festival Humbook a já tam nutně chci, protože autorka Jenny Han se má zůčastnit. A člověk, který tam momentálně potřebuje ze všeho nejvíc jsem já.
A budete to i vy, když dáte šanci jejím knížkám! ♥

DÍVKA VE VLAKU 
AUTOR: Paula Hawkins

Netuším, jak to stručně popsat.. hlavní hrdince se rozpadne maželství, propadne alkoholismu. Už dlouho nechodí do práce, ale svojí spolubydlící tvrdí, že ano. Proto každý den jezdi vlakem do Londýna, aby to vypdalo, že má práci. Den co den vlak zastaví na jednom a tom samém místě, Rachel (hlavní hrdinka), má tedy skoro vždy výhled na jeden dům, kde bydlí jeden zamilovaný pár. Rachel je vůbec nezná, ale přesto si představuje, že je zná, že zná jejich jména a jejich životy. 
Jednoho dne, ale mladá dívka z domu zmizí a Rachel si myslí, že ví důvod a začne se do případu zamotávat.

Do poslední chvíle jsem si myslela, že tuším jak to skončí, ale vlastně jsem to vůbec nevěděla. 
Je to dost zvláštní knížka, plná zvratů a vcelku negativních příběhů. Není to knížka, kterou bych si chtěla znovu přečíst.., ale musím souhlasit se všemi, co tvrdí, že jí přečtete vážně rychle a vlastně ani nevíte jak.
Možná to pro někoho bude pecka, jen třeba nejsem ta věková skupina, na kterou to je zaměřeno. 

Omlouvám se za tu divnou kytku.


DENÍK ANNY FRANKOVÉ

Bohužel jsem tuhle knížku nedočetla do konce. Většinou knížkám, které mě nebaví dávám ještě šanci, ale do téhle jsem se musela nutit. 
Podle mě je to hodně zajímavá knížka a dám jí šanci někdy jindy. Zkrátka teď vyhledávám jiné žánry, ale myslím si, že pro některé by to mohlo být zajímavé.
To, že to nezaujalo mě, neznamená, že to tak bude u všech. 
Zkuste to a uvidíte sami jaké knížky vám sednou, třeba vám sedne Dívka ve vlaku a Fangirl pro vás bude nepochopitelný slaďák, sto lidí, sto chutí!

Anne psala svůj deník pro soukromé myšlenky a je z období druhé světové války, dívce je tam 13 let. Podle mě je to hodně zajímavý koncept na čtení, ale chci dát knížce šanci až někdy příště.


PRVNÍCH 100

Teď nevím, jestli byla knížka  vydaná až po tom, co vyšel seriál, nebo to bylo naopak.
Domnívám se, že až potom, protože lidi spíš znají ten seriál a taky bych řekla, že bez seriálu vám ta knížka nedá vůbec nic.
Podle mě je to jako takový ,,bonus" k tomu seriálu, ale mně přišlo geniální, že něco takového je v knížní podobě. Knížka mě nezklamala, jen jsem od ní čekala trochu víc. Probíhalo to ÚPLNĚ jinak, než seriál, byly to vlastně myšlenky některých postav, jen mě překvapilo, že některé postavy v seriálu vůbec nejsou a naopak ty které v seriálu jsou, nejsou v knížce.
Je to fakt navíc, zezačátku si možná i vysvětlíte některé ty věci ze seriálu, ale jinak mi přijde, že to podle toho seriálu zas tak moc není.

Ideálně bych knížku popsala jako FANFIKCE na seriál, protože pokud znáte seriál, tak fanoušci shipují Bellamy a Clarke. A v knížce se spolu líbali, ale v seriálu nikdy nic takového nebylo.
--Ahoj babi, shipovat znamená, chtít aby spolu něco měli, aby se dali dohromady z toho vzniká Bellarke, a já pak žárlím, protože Bellamy je kjůt, hah.--

 Knížka Prvních 100 je k seriálu The100 vysílaný na CW. Já na to koukala na sledujserialy.cz s titulkama. Nejsem si moc jistá, jestli mě to naučilo anglicky, akorát si pamatuju, že grounder je zemšťan...
The100 je jeden z mála seriálů, který jsem dokoukala úplně dokonce a maximálně to prožívala.

A taky mě to maximálně poznamenalo, když si to tady teď zpětně čtu.

Však to je moje osobitá vlastnost brečet u knížek a seriálů. 
Je apokalyptický, až sci-fi a většinou jdou tyhle věci absolutně mimo mě, takže do teď nechápu, jak jsem mohla všechny 4 série dokoukat tak rychle.
S kamarádkama je naše tradice u toho 24/7 brečet a vztekat se..
Seriál má teď pauzu a já absťák. Točí se pátá série a plánuje se na únor 2018. (POMOC PROSIM).
Zkuste alespoň pár dílů, já to prostě žeru a do teď nějak nepobírám, jak je to možný.
Já ten seriál popsat neumím, do poslední chvíle nevíte, co se vlastně stane a děj vás překvapí.

Kromě seriálu Horákovi, když mi bylo jedenáct a The 100 jsem žádnej seriál nedokoukala, protože Ordinace pořád ještě pokračuje :--(

Zkuste to a uvidíte, jak říkám, sto lidí, sto chutí, a prvních sto vězňů, seslaných z Vesmíru na zem, aby zjisitli, jestli se tam dá žít, a tak trošičku se jim tam ty plány zvrtnou. Jen trochu, fakt..

A neshipujte Bellamyho a Clarke, protože s Bellamym chodím já, mám dokonce plakát vedle postele, víte. Je kjůt a v knížce popisuje jak jde lesem bez trička.
Kdo kouká na seriál, ať klidně navíc zkusí knížku, bez toho seriálu to ale nemá smysl číst.
Bez toho seriálu nemá smysl žít :))))))))))) 

STRUČNĚ A JEDNODUŠE: Seriál by měl zkusit každej a uvidíte, jak to zaujme vás. Ale jak říkám, na sci-fi žánry, kde se ještě ke všemu spojuje věda vůbec nekoukám a i tak mě to dost chytlo.
No a knížka je pro ty, co to chytne taky.
Je k první sérii a myslím, že k druhý existuje taky.






Tohle je ode mě pro dnešní článek vše! Doufám, že začnete uvažovat o tom, že si nějakou knížku přečtete, nebo že začnete číst, nebo to alespoň zkusíte.
Vím, že čtení není pro všechny, ale já jsem tady od toho, abych dokázala, že i možná je.....

Mějte se hezky. ♥

MINULÝ ČLÁNEK
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNEK
 




pátek 7. července 2017

A TAK JSEM TO ZKUSILA...



Já jsem úplně neuvěřitelnej snílek.  Ale občas mě to už přestane bavit.
Dneska bych vám tedy ráda popsala něco, co mně osobně dalo víc, než jsem očekávála. Víc, než jsem si kdy vysnila.
Možná, že se to někomu bude zdát jako uhozenost, jako že to fakt přeháním.
Ale já to miluju, a kdybych to nezkusila, tak nemám to, co mám.
1 rok. 45 článků. 14 163 přečtení.  Neuvěřitelně skvělých zpráv, komentářů a podpory.

Ale pěkně od začátku!
Každý má podle mě v hlavě nějakou vizi. Něco, co si přeje. A i já měla svůj sen. Nemám jeden, mám jich hned několik, ale minulý rok jsem jeden z těch největších měla ZAČÍT SI PSÁT BLOG. Každý den jsem na to myslela. Každý den jsem myslela na to, jak bych si ho pojmenovala a co bych tam psala...
Takovým větším krokem konečně začít byl červen roku 2016. Tenkrát jsem jela z koncertu Slzy ve Žlutých lázních a k tomu se připojilo i pár dalších událostí a já najednou cítila, že to potřebuju sepsat. Ale ne sama sobě, někomu dalšímu. Den ode dne to bylo silnější.
Bylo to pořád jenom ,,Kdybych měla blog tak bych" Kdybych. Kdybych. Kdybych.
Tenkrát jsem si ve vlaku promítala myšlenky a představovala jsem si, jak bych to vložila do článku, jak by to vypadalo.
Od doby, co jsem začala nad blogem uvažovat, se najednou všechny moje myšlenky začaly otáčet k tomu, jak bych je předala na blog. Někde jsem šla a najednou mě napadlo nějaké téma, které by mohlo být fajn zpracovat. To se rozvinulo k tomu, jak bych to zpracovala.. Ale pořád jsem neměla kam.
V té době jsem měla taky dočtenou knížku Girl Online, hlavní hrdinka si tam vedla svůj blog, chodily jí komentáře, pořád něco fotila.. A já už tenkrát věděla, co si tak moc přeju, a co tak moc potřebuju zkusit.
Jenže jsem pořád tak nějak sama sobě tvrdila, že to nezvládnu, že s tím neumím, ale každý přece nějak začínal.
 Pak jsem si ale pomohla díky videím na YouTube. A postupně začala. Několikrát jsem to hodila za hlavu, ale touhy zkusit něco nového byly silnější..
Těsně před vydáním prvního článku jsem se bála. Co na to řeknou lidé, kteří to budou číst. Je to špatný? Je to dobrý? Neschytám posměch?


Tolikrát jsem couvla zpátky a říkala si, co všechno by se mohlo stát.
Ale nikdo nikdy nezačínal jako profesionál a kdo nikdy nic nezkusí taky nikdy nic nezíská.
Tak jsem 7.7. 2016 publikovala svůj úplně první článek a sdílela ho všem. Už tenkrát ho četl Pavel Tuček a smál se tomu, už tenkrát to mělo vcelku dobré ohlasy.
Když si to zpětně pročítám, už bych to napsala celý úplně jinak..
Ale to k psaní tak nějak patří, cokoliv, co si přečtete později máte chuť upravit a přemýšlíte nad tím, jak by jste to přepsali. Tak to u psaní je, ale možná i to mě na tom baví.
Pro mě je hlavně důležitý vědět, že jsem do daného článku dala v ten moment všechno a vydávala ho s maximální spokojeností a pokud možno podle představ.
Taky mi občas dělá potíže chytnout správnou náladu, potřebuju se maximálně soustředit a psát to tak, jak to cítím a stoprocentně s textem souhlasit. A to je občas dost těžký, proto se do psaní nenutím. Někdy to jde, někdy ne.
Ale pro mě je psaní nejlepší prostředek, jak se vyjádřit a jak si udělat radost.
Malíř maluje, sportovec se vyběhá, zpěvák si zazpívá a já se vypíšu.

Na začátku jsem neměla ustálený styl, kterým budu psát, hodně jsem používala ironii a ironický smajlíky typu * :-----) *
Na začátku jsem vlastně i po tom roce.
Ironii používám pořád, jen se snažím omezit ty smajlíky, ale někdy je to vážně těžký.
Snažím se být každým článkem lepší a lepší a myslím si, že mi k tomu dost napomáhá to, jak často a hodně čtu. 


Na psaní blogu ale miluju i to, že mi nikdo nepřikazuje, jak a o čem mám psát. Na slovosled se snažím dbát, ale do teď bojuji s tím, jak míchám spisovnou a nespisovnou češtinu dohromady.

Čím víc článků jsem vydávala, tím víc lidí to četlo a čím víc inspirace jsem nacházela. Začala jsem to brát vážněji, i když je to jen koníček, najednou jsem měla další věc, pro kterou se vyplatí.. žít?

Na začátku jsem se bála, jestli to bude mít smysl a jestli to někdo bude číst.
Článek od článku jsem si byla jistější a vlastně mi bylo úplně jedno, co na to kdo řekne.
Když jsme byli s rodinou minulý rok na dovolené v Maďarsku, přišla mi moje úplně první slohovka, co mi kdo kdy napsal. A byla o mém blogu.
Pak přicházely další a další zprávy, lidi mě začali sdílet, psali mi komentáře, dokonce mi jednou přišla zpráva, že nevědí jak napsat sloh a abych jim pomohla.
Díky tomu všem jsem zjistila, že i kdyby těch lidí byla jen hrstka, vždycky to bude mít nějaký smysl.

Tolik tisíc přečtení jsem si za jeden uplynulý rok nepředstavovala. A součástí toho čísla je každý, kdo na můj blog klikl.. Ať už je to kdokoliv.
Uběhl rok, a já bych nikdy netušila, čemu všemu se kvůli tomuhle blogu vystavím.
Mým životním snem, je zažívat něco nevšedního a živit se prácí, která mě baví. Přála bych si vystudovat žurnalistiku a pohybovat se v tomhle světě.
Vždycky se snažím na tenhle blog přenést něco nového, jiného a aby se to líbilo mně i vám.
Občas to vyžaduje hodně trpělivosti a ne vždy všechno vyjde podle plánu. Hlavní ale je, se nikdy nevzdat. A tím se řídím už celý rok.
Nerada se vzdávám. A už vůbec ne, když jde o něco, co skutečně moc chci.
Od doby blogu nesnáším, když si něco jenom musím představovat. Já to chci zrealizovat.
A abych nezapomněla zmínit...
Minulý rok na podzim jsem byla nominovaná na Bloggerku roku a i když jsem nevyhrála, já po celou tu dobu tu odezvu vidím a po celou tu dobu vím, že to má nějaký smysl. Tak co, dáme to i tenhle rok?♥

Neuvěřitelnou školou je pro mě kroužek v našem Domově dětí a mládeže pod vedením Zuzky Pavlíčkové.
Na zahajovací schůzce, kdy jsem tam byla úplně poprvé, nám Zuzka řekla, že naším úkolem bude nejen psát, ale tak odmoderovat Akademii, která se koná vždycky na jaře a děti tam předvádí vše, co se v DDM za celý rok naučily.
Tenkrát jsem tu výzvu odmítala přijmout a plánovala si, že se z toho vykroutím.
Jenže začaly přípravy.
 Tenkrát nám Zuzka řekla jednu takovou větu, která mě vyděsila..
Řekla nám ,,Mluvte". A já myslela, že nezvládnu přijmout výzvu. Prakticky jsem nemluvila a artikulace mi byla cizí.
Teď se na Novináře budu chystat třetím rokem. Minulý rok jsem se nemohla dočkat, až zase začneme nacvičovat artikulaci a výstupy.
Všechno se zdá být nemožné, až do chvíle, než to dokážete.
Teď je jeden z mých snů moderovat a mluvit. A myslíte si, že bych to věděla bez toho, aniž bych to zkusila?
Já mám takovou průpravu díky těm hodinám stráveným nacvičováním!
A mám neuvěřitelnou radost, když pomyslím na to, že jsem se někam posunula.
Už nikdy se nebudu chtít z ničeho vykroutit a s radostí přijmu výzvu, která mě naučí něco nového.
Zuzce patří moje obrovské děkuji za to, jak byla občas přísná, protože i když je to jenom dětský kroužek, pro mě ten kolektiv hodně znamená!


Po tom roce najednou ví mnohem víc lidí, co dělám. Nikdy bych to nečekala.
Nikdy bych nevěřila, že tu budou lidé, kteří to budou brát stejně vážně jako já, a kteří si najdou volnou chvíli na to, přečíst si jeden z mých dalších pubertálních výlevů. Taťka si to čte po cestě z práce, mamka si to čte ve volné chvilce, a babička to tiskne mojí prababičce....

Netuším, jestli bych bez Petra a Lukáše tenhle blog měla, vím jen to, že oni oba už ví, co všechno pro mě znamenají, protože i oni jeden z těch pubertálních výlevů taky četli. Oba dva.
Sami mi to potvrdili. A víte.. nejspíš je docela sranda stát vedle nich a vědět, že oni to ví.. (A pak se snažit být v klidu a pokud možno brečet štěstím až doma).
Je pro mě obtížné vyjádřit, co to pro mě všechno znamená, ale vím, že se mi slzy derou do očí pokaždé, když si vzpomenu, jak jsem si to všechno jen přála a pak si uvědomit, že už jsem si alespoň některé svoje sny splnila, a komu záleží na tom, jak jsou velký a jak jsou normální.
Není nic lepšího, než si uvědomit, že jsem něco zvládla a učí mě to tak, uskutečnit moje další představy. 


Začala jsem si mnohem víc věřit, mám něco, co mi dělá radost, a můžu někomu něco předat.
Tak nějak jsem si díky tomu postupem času uvědomila hodně věcí. Je najednou mnohem víc věcí, které mi dělají radost. Možná to zní fakt zvláštně, ale mám pocit, že jsem od toho dne mnohem víc svá. Skutečně jsem pár měsíců potom zjistila, že se cítím jinak. Jako bych našla kus sebe, který mi před tím blogem chyběl.
Můžu svoje zážitky a myšlenky předat dál a to je skvělý pocit, mít něco, o čem jsem snila.
Zvlášť když vím, že to někdo rád čte. Že mě sdílí, že mě zná a že ho to baví.
Protože mě to baví čím dál víc.
Pořád přichazejí nové nápady, jen je občas těžký je ,,zredukovat" sepsat a vydat. Ale strašně se těším, až to všechno jednou vyjde, protože já věřím, že mi to vyjde. Jen to občas pokouší mojí trpělivost.

Vlastně to psaní slouží i jako deníček, protože jednou si to třeba přečte moje dospělé já, a fakt jsem si jistá, že se zasměju tomu, jaká jsem byla, a doufám, že taková i budu. I když možná zrovna budu na pracovní dovolené na Maledivách, nebo na svatební cestě na Filipínách s Shawnem. Nebo v Irsku, nebo v Paříži s Harrym. Doufám, že i přes takovéto životní kroky budu mít svůj blog! :))

Nevadí mi, říct, co si skutečně myslím.
Já jsem si tímhle blogem vysnila svůj malej sen, někdo si ze mě dělá srandu, někdo mi zakládá fanpage, kam přidává moje fotky s rohlíkem na hlavě, hlavní ale je, že svoje lidi si to vždycky najde.

Zkusila jsem to a jsem za to moc ráda. Není lepší pocit, než se v něčem najít. A já se našla. Nejen v psaní..
Přijde mi, že jsem tenkrát byla taková prázdná...
Teď se cítím šťastnější, když mám něco, čemu se věnovat, a znám a potkávám skvělé lidi a zažívám něco nevšedního.
I kdyby to četlo lidí jen deset, dvacet, sto. I kdyby se vám moje statistiky zdály malé. Já si to vysnila, ale ani moje fantazie nebyla taková, jaké to skutečně teď je.
Je to skvělé.

Chci na závěr říct jednu věc,
Pokud budeš mít v hlavě nějakou vizi, neboj se jí zrealizovat. Jednou to zkusíš, a třeba najdeš něco, pro co má smysl bojovat.
A jediným malým, ale vlastně velkým krokem si můžeš uvědomit a naučit se takových věci.
Pro mě je v životě důležité být zdravá, a mít okolo sebe ty správné lidi. A mít něco, pro co bojovat a čemu věnovat čas a co vám na oplátku udělá radost.
Jestli rád zpíváš, závodně tancuješ, nebo se svým psem chodíš na agility, hraješ na hudební nástroj, nebo cokoliv, vždycky si věř a dej do toho všechno.
A měj se rád..

Prostě zkus zrealizovat to, co chceš.
Já vím, že je mi jen čtrnáct, ale tohle je pro mě vážně zkušenost k nezaplacení.
Jednou to zkusíš, a pak budeš chtít zkoušet další věci. A překvapíš sám sebe.

Můj blog je moje útočistě.
A i malý krůček může být krok k něčemu obrovskému.

Veďte si svou. Možná se na vás naštve vaše třídní, když jí naznačíte, že odmítáte jezdit na školní výlety, protože i když je to povinné, tak vás to nezajímá.
Nejsem někdo, kdo bude jezdit někam s lidmi se kterými nechce, jen proto, že někdo někde napsal, že je účast povinná.
Já jsem někdo, kdo napíše, že jde k lékaři, i když jede zkrátka jen strávit čas s lidmi, se kterými ho skutečně strávit chce. Protože jsem to já. A protože takhle si věřím.
Nechápu, kde se to ve mě bere, protože vždycky bych radši poslechla ostatní.
Nojo, to mě mrzí, teď je mi to bohužel úplně jedno. 
Nikdy se nenechte shodit.
Možná bych tady ráda ještě něco zmínila, ale nestojí mi to za řeč..

---

S každým vydaným článkem mám z toho větší a větší radost.
Jsem tak ráda, že jsem před rokem plná naděje klikla na PUBLIKOVAT.

DĚKUJI.
Úplně všem, co se stali součástí tohodle všeho.
No.. A tak jsem to zkusila. A teď tímhle článkem odstartuju svůj druhý blogový rok.


A tak vám i po roce můžu napsat..

Mějte se krásně.
Vaše SOS.

,,Pusťe se do toho na plnej plyn, protože krom promarněnýho času tady není o co přijít, nemůžu vám říct, co se stane, ale jedno vím jistě. Když to nezkusíte, nestane se vůbec nic. A proto žijte, a riskujte všechno, protože tohle je život a nic víc už nebude"

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNEK

 MINULÝ ČLÁNEK